Wykonanie

Pyszna, wilgotna babka, bez
cukru, na
mące orkiszowej z niewielkim dodatkiem
mąki ziemniaczanej. Idealna na nadchodzące Święta, ale również na co dzień, do popołudniowej
kawki. Babeczka bardzo zaskoczyła mnie smakiem, szczerze to nie spodziewałam się iż wyjdzie taka pychotka. Nigdy nie dodaję
mąki ziemniaczanej ani do
biszkoptów ani do babek, tutaj zrobiłam wyjątek, troszkę tylko zmniejszyłam jej ilość.
Makę pszenną zamieniłam na orkiszową i wyszła meeega pyszna babeczka. Babeczka jest raczej mała, taka na jedno popołudnie, można oczywiście zrobić z 1,5 porcji, zbyt wiele bowiem nie urosła (wówczas musimy wydłużyć czas pieczenia). Znalezione tutaj .Składniki:- 4 duże
jajka- 200g
masła- 200g
mąki orkiszowej (u mnie typ750) lub szklanka
mąki tortowej (250ml)- 50g
mąki ziemniaczanej lub przy
mące pszennej 1/2 szklanki- 160g
ksylitolu (lub
cukru)- skórka i sok wyciśnięty z jednej
cytryny- 1 łyżka
ksylitolu z prawdziwą
wanilią lub
cukier waniliowy- 1/5 płaskiej łyżeczki
proszku do pieczeniaDo posmarowania formy: łyżka
masła,
bułka tarta lub mielone
migdały do wysypania formy.Na wierzch mielony
ksylitol lub
lukier z
cukru z trzcinowego: kilka łyżeczek pudru trzcinowego lub zwykłego, kilka kropli
olejku migdałowego i kilka łyżeczek słodkiej kremówki.
Masło roztopić, dodać sok wyciśnięty z
cytryny oraz skórkę (u mnie gotowa Oetkera) i odstawić.Do większej miski wbić
jajka, dodać
ksylitol i ubijać ok.10 minut na gęstą i puszystą masę, dodać
ksylitol z
wanilią lub
cukier waniliowy.W drugiej misce wymieszać
mąkę orkiszową z ziemniaczaną i
proszkiem do pieczenia.Do ubitych
jajek dodawać mieszankę mąk i miksować do połączenia składników.Do ciasta wlać letnie
masło i dokładnie zmiksować. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu.

Masę wylać do wysmarowanej i obsypanej wcześniej (mielonymi
migdałami lub
bułką tartą) formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego do 175*C piekarnika i piec ok.45 minut (program góra-dół, bez termoobiegu), do suchego patyczka.Wyjąć z piekarnika, odstawić na ok,10 minut a następnie wyjąć z formy.Najlepiej polukrować jeszcze letnią babkę, lub gdy wystygnie obsypać mielonym
ksylitolem lub pudrem. U mnie z lukrem i
płatkami czekoladowymi bez
cukru (słodzone
ksylitolem).




Smacznego ;-)