Wykonanie

Zazwyczaj bywa u nas w wersji z
sałatą lodową. Ta dzisiejsza jest bez
sałaty ale jest równie smaczna, co niektórzy stwierdzili nawet, że jest jeszcze lepsza... Polecam bardzo gorąco, to jedna z naszych ulubionych sałatek. Idealna zarówno jako dodatek do grilla jak i jako samodzielne danie, np. na kolację. Zawsze podaję
ogórki ze skórą, w
sumie to nie wiem dlaczego u nas niektórzy podają
ogórki obrane ... Tak naprawdę to nigdzie w Europie się z tym nie spotkałam... Polecam wypróbować, takie
ogórki ze skórą są duuużo lepsze i super chrupią. ;-)Składniki:- 2 zielone
ogórki (u mnie ze skórą)- 4
pomidory- 1 cała
papryka (u mnie żółta, ale może być dowolna)- 1
cebula (u mnie czerwona)-
ser feta-
szczypior-
oliwki- świeżo mielony
pieprz-
ocet (u mnie różowy
ocet winny)-
oliwa z oliwek- świeże lub
suszone oreganoWszystkie warzywa myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.W misce układamy warstwami: pokrojone na mniejsze kawałki
ogórki, na to pokrojone (w większą kostkę)
pomidory, następnie pokrojoną w kostkę
paprykę. Na to rozkruszamy lub kroimy w kostkę
ser feta. Układamy odsączone z zalewy
oliwki, pokrojoną w ćwierć-krążki
cebulę. Całość posypujemy pokrojonym
szczypiorem oraz
oregano. Doprawiamy świeżo mielonym
pieprzem. Skrapiamy obficie różowym
octem winnym (lub innym) oraz
oliwą z oliwek i serwujemy. Można całość wymieszać razem w misce ale nie jest to konieczne. Pamiętajmy tylko by nakładać wszystkie warstwy od góry do dołu.



Smacznego :-)