Wykonanie

Lekkie, bardzo delikatne - wręcz dietetyczne (
biszkoptowe) i baaardzo smaczne. Ciasto z mnóstwem
owoców, idealne na lekki podwieczorek lub drugie śniadanie. Polecam, bardzo łatwe wykonanie a smak bardzo wyborny. Błyskawicznie się przygotowuje a jeszcze szybciej znika w niewyjaśnionych okolicznościach... ;-) Delikatny puch z dodatkiem
owoców . Do jego przygotowania można użyć zarówno świeże, sezonowe,
owoce jak i mrożone (bez rozmrażania).Piekłam w ciemnej blaszce, o wymiarach 32x22cm.Składniki:- 6
jajek (osobno
białka i
żółtka)- 2 szklanki
mąki orkiszowej, z małą górką (lub pszennej)- 150 ml
oleju- 2/3 szklanki
ksylitolu (lub
cukru)- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 600g
owoców świeżych lub mrożonych (np.
maliny,
truskawki,
śliwki,itp.)+ dodatkowo:
płatki migdałów lub trochę kruszonkiW misie malaksera ubić na sztywno
białka. Dodawać stopniowo ksylitol/cukier i cały czas ubijać. Następnie dodajemy po jednym
żółtku cały czas ubijając.Do masy wlewamy stopniowo
olej i ubijamy. Na końcu dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Na cieście ułożyć
owoce (jest ich bardzo dużo, ale ciasto nie siądzie , bez obaw, piekłam już kilka
razy i zawsze pięknie wyrasta).Wierzch można posypać
płatkami migdałów lub zrobić troszkę kruszonki i obsypać nią ciasto.

Wersja z kruszonką i lukrem.


Wersja z
płatkami migdałów.Pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku na termoobiegu, ok.40-50 minut.Z
mrożonymi owocami piekłam 50 minut. Ze świeżymi krócej. Najlepiej sprawdzić patyczkiem na środku czy jest dopieczony.




Smacznego ;-)