Wykonanie

Jak tylko zobaczyłam to ciasto , wiedziałam, że musi u nas zagościć. Zawiera wszystko to ,co najbardziej lubimy. Połączenie
maku,
sera z
kokosem i kruchym
ciastem to musiało być cudne. I nie pomyliłam się. Ciasto z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej , jak to kruche ciasta. Polecam szczególnie wielbicielom ciast
kokosowych, makowych i serników oczywiście również. Dodatkowym plusem jest użycie
mąki orkiszowej.Składniki ciasta:- 500g
mąki orkiszowej, u mnie typ 750 lub 3 szklanki
mąki pszennej- 250g zimnego
masła- 3 łyżki
ksylitolu lub
cukru- 5
żółtek- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 łyżki
kakao instant np.Nesquick ( u mnie
kakao słodzone
cukrem kokosowym)+ dodatkowo : słoik własnych lub puszka kupnych
brzoskwińWszystkie składniki na ciasto zagnieść ręcznie lub malakserem. Podzielić na dwie części. Większą ok.2/3 wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wygnieść spód. Mniejszą część - 1/3 zawinąć w folię spożywczą i schłodzić , można włożyć do zamrażarki.Składniki na masę
serową:-500g
sera mielonego ( dałam z wiaderka)- 1
jajko- 1 op.budyniu
śmietankowego bez
cukru- 1/2 szkl mielonego
ksylitolu- 125g miękkiego
masłaW misie malaksera utrzeć
masło z
ksylitolem, dodać
ser,
jajko i
budyń. dokładnie wymieszać.Składniki masy
makowo-kokosowej:- 4/5 szklanki mielonego
ksylitolu lub pudru- 1 szklanka
maku- 5
białek- 100g
wiórków kokosowych- 1 łyżka
mąki ziemniaczanejNa kruchy spód wyłożyć odsączone i pokrojone na kawałki
brzoskwinie.Wyłożyć na nie masę
serową.
Białka ubić na sztywną pianę , pod koniec dodając zmielony
ksylitol lub puder. Następnie dodać
mąkę ziemniaczaną,
mak,
kokos i delikatnie wymieszać, do połączenia składników. Dałam
mak mielony - suchy. Wyłożyć na masę
serową. Na wierzch zetrzeć na tarce schłodzone pozostałe ciasto.

Piec ok.45 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg)




Wierzch polukrowałam lekko lukrem z
cukru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli
aromatu migdałowego i kremówką. Takie wykończenie całości.Smacznego :-)