Wykonanie

Dziś dla wielbicieli
czekolady ale nie tylko - wersja bardzo zdrowego brownie , bez
mąki i bez
cukru . Smaczne i baaaardzo zdrowe ciasto. Dodatkowo jest to ciasto bezglutenowe, pod warunkiem ,że użyjemy
proszek do pieczenia bez
mąki- do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. Smakuje trochę jak mussli, trochę jak
preparowany ryż. Ciasto również dla wielbicieli zdrowej żywności , do której niewątpliwie zalicza się
kasza jaglana.Polecam, coś nowego - warte spróbowania. :-)Składniki na blaszkę ok.20x24cm:- 1/2 szklanki
kaszy jaglanej- 1 szklanka wrzącej
wody- szczypta
soli- 3
jajka- 50 ml
oleju ( dałam
kokosowy bezwonny)- 125 ml kremówki lub
jogurtu np.greckiego- 3/4 szklanki
ksylitolu- 1/2 szklanki
kakao- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia ( najlepiej bezglutenowego)- 1/4 szkl pokruszonych
orzechów pecan ( nie trzeba)Dodatkowo:1/2 szklanki
orzechów pecanKaszę wsypać do rondelka i umieścić na palniku. Lekko ją uprażyć, mieszając . Gdy zacznie być wyczuwalny zapach
kaszy zalać ją 1 szklanką wrzącej
wody i gotować na małym palniku ok. 7-10 minut ( nie mieszając).
Kaszę odstawić do wystudzenia, można ją już teraz zamieszać.

Wszystkie składniki łącznie z wystudzoną
kaszą mieszamy razem w misie malaksera (
olej kokosowy dałam roztopiony, letni) do połączenia składników.

Małą formę - u mnie 20x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki
orzechów.

Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) ok.30-40 minut ( do suchego patyczka). Ja piekłam 30 minut i było ok.



Smacznego :-)