Wykonanie
Chyba moje jedno z wielu ulubionych ciast. 3 warstwy tego ciasta pasują do siebie idealnie, tworząc bardzo lekki i pyszny serniczek. Bardzo dobrze smakuje z
borówkami,
truskawkami jak również z innymi
owocami :)Podaję porcję na małą blaszkę.Składniki na
biszkopt:-3 małe
jajka-0,5 szklanki
mąki orkiszowej-1/3 szklanki
ksylitolu(może być
cukier)
Białka ubić na pół sztywno, powoli wsypywać
ksylitol, ubić na sztywno, dodawać po jednym
żółtku, a na samym końcu stopniowo
mąkę mieszając na wolnych obrotach. Wyłożyć na spód blaszki wyłożony papierem do pieczenia. Piec w temp. 160 stopni C przez około 30 minut(najlepiej na programie do pieczenia
biszkoptów). Po wyciągnięciu zrzucić z wysokości pół metra na dywan (nie odwracając blaszki) a następnie wstawić do uchylonego piekarnika na około 10 minut.Składniki na masę:- 1
cytrynowa galaretka(najlepiej bez
cukru-posłodzić
ksylitolem)-0,5kg
białego sera do serników-0,5l kremówki-1-2 łyżeczki
żelatynyGalaretkę i
żelatynę rozpuścić w 1 szklance gorącej
wody i przestudzić. Do
sera dodać ubitą kremówkę i przestudzoną
galaretkę. Wymieszać i wyłożyć na upieczony spód
biszkoptowy.Składniki na górę:-3-4
galaretki malinowe(najlepiej bez
cukru-użyć
ksylitol)-mrożone
maliny lub inne
owoceGalaretkę rozpuścić w 1/2-2/3 zalecanej ilości
wody. Przestudzić. Na masę
serową wyłożyć
maliny lub inne
owoce(nie rozmrażać) i zalać chłodną, najlepiej lekko tężejącą
galaretką. Zostawić w lodówce do stężenia.Podawać schłodzone.
Smacznego!:)