Wykonanie
Sezon
truskawkowy w pełni więc trzeba go wykorzystywać ile się da. Na moim blogu znajdziecie bardzo dużo przepisów na ciasta,
ciasteczka czy
przetwory z tymi jakże pysznymi
owocami. Dziś jednak co nowego - pomysł przyszedł pod wpływem chwili i jak to u mnie bywa troszkę z braku czasu na wykonanie ;) Zapraszam Was na pyszne ciacho - może wykorzystacie pomysł na zbliżający się Dzień Ojca?Kostka truskawkowa
Biszkopt- 7 dużych
jajek kurzych ( ja miałam XL bo od sąsiadki co hoduje
kurki ;) )- 200 g
cukru- 3 łyżki wrzątku- 250 g
mąki tortowej ( 450)- 70g
mąki ziemniaczanej- pół łyżeczki
proszku do pieczeniaPoncz- 1 kieliszek słodkiego
likieru wiśniowego lub
truskawkowego z
wodą ( możecie dodać też kompot
truskawkowy jak chcecie bez
alkoholu)Krem
truskawkowy- 300 g
masła miękkiego- 200 g
truskawek- 200 g
cukru pudru ( mniej jeśli macie słodkie
truskawki)- 1 kieliszek ( 25g) mocnego
alkoholuDo tego krem
krówkowy ( jednej ze znanych firm)+
mleko do jego wykonania, świeże
truskawki, troszkę lisków
mięty do dekoracji i
czekoladowe dekoracje ( opcjonalnie)Całą zabawę zaczynamy od upieczenia
biszkoptu.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywno.
Żółtka ubijamy z
cukrem do białości a następnie, nie przerywając mieszania, wlewamy szybko wrzątek i dalej mieszamy. Dodajemy połowę piany z
białek i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy obie przesiane
mąki z proszkiem i dalej delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy drugą połowę
białek. Znów mieszamy. Całość przekładamy do blachy prostokątnej o wymiarach 33X23cm, wyłozonej wcześniej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170C ( z termoobiegiem) na 10 min po czym zmniejszamy temp do 150-160C i pieczemy ok.40 min jeszcze. Jak
biszkopt odstaje od
boków blachy znaczy , że jest gotowy. Wyłączamy piekarnik i przy otwartych drzwiczkach czekamy jeszcze ok.10min.
Biszkopt póki gorący ostrożnie wykładamy na czystą ściereczkę i pozostawiamy do wystudzenia. Po tym czasie kroimy go na dwie lub 3 części ( ja miałam 3)Miękkie
masło dokładnie ubijamy z
cukrem pudrem i dodajemy zmiksowane
truskawki. Krem
krówkowy robimy według opisu na opakowaniu.
Biszkopt skraplamy ponczem, układamy warstwę masy truskawkowej przykładamy drugim
biszkoptem, znów masa truskawkowa plus świeże
truskawki , znów przykrywamy
biszkoptem. Dociskamy delikatnie. Na wierzchu układamy krem
krówkowy, zdobimy listkami
mięty , świezymi truskawkawkami i czekoladowymi dekoracjami . Całość musi z godzinę lub dwie postać w lodówce.

