Wykonanie
Dziś obiad
rybny - w końcu piątek a u mnie jak wiecie w piątek
mięska się nie
jada. Obiad szybki, myślę, że jak na
rybę nie
drogi ale za to zdrowy i bardzo smaczny. Zapraszam :)- 3
filety z dorsza- 2-3 białe części
pora- 1 łyżka
masła-
sól,
pieprz cytrynowy,
gałka muszkatołowa-
sok z cytryny-
kolendra lub
lubczyk lub
pietruszka ( świeżą)Wykonanie jest niezwykle proste.
Dorsza myjemy, osuszamy delikatnie i kroimy w kawałki.
Pora myjemy kroimy 2-3 cm kawałeczki, blanszujemy ( czyli sparzamy we wrzącej wodzie a następnie przelewamy zimną). Naczynie żaroodporne nacieramy
masłem, układamy na nim
pory, posypujemy
solą ,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Na to kładziemy
dorsza, którego skrapiamy z
sokiem z cytryny, posypujemy
solą,
pieprzem, przykrywamy folią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy ok,10 min po czym zdejmujemy folię i dopiekamy. Po upieczeniu posypujemy świeżą
kolendrą,
lubczykiem lub
pietruszką.

