Wykonanie
Pyszne ciasto według mojego pomysłu - idealne na imieniny, urodziny czy ot, tak do
kawki. Zapraszam wszystkich łasuchów i amatorów słodkości do
kawki :)Imieninek
Biszkopt- 8
jajek- 6 łyżek
mąki tortowej- 3 łyzki
mąki ziemniaczanej- 2 łyżki
kakao- 8 łyżek
cukruNadzienie-
sok z brzoskwiń z odrobiną mocnego
alkoholu i
wodyKrem- 700 ml
mleka pełnotłustego (3,2%)-
budyń śmietankowy i
czekoladowyDo tego puszka
brzoskwińŻółtka oddzielamy od
białek.
Mąki z
kakao przesiewamy do miski.
Białka ubijamy na sztywno z
cukrem. Powolutku dodajemy
żółtka i mieszamy. Następnie bardzo powoli dodajemy po łyżce sypkich składników. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę ( tylko spód) 40x24cm i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165-170C i pieczemy ok.30 min.
Potem wyłączamy piekarnik i trzymamy jeszcze ok 5 min po czym wyjmujemy i przekładamy na czystą ściereczkę - do wystudzenia.Na
mleku gotujemy budynie ( łączymy je razem i gotujemy jako jeden
budyń). Studzimy.
Biszkopt dzielimy na połowę. Nasączamy ponczem .
Brzoskwinie kroimy w kawałeczki i układamy na jednej części, przykrywamy
budyniem i układamy drugą warstwę
biszkoptu.Na wierzch można polać polewą z
czekolady .


