Wykonanie
Mój
rabarbar jest już duży , czerwony i domaga się zrywania na już. No więc czynię to i popełniam znów jak co roku nowe potrawy. Sezon
rabarbarowy jednak nie zacząłby się jak należy gdyby nie
ciasto drożdżowe z dużą ilością kruszonki. Zapraszam wszystkich, którym słodkości po świętach jeszcze się nie znudziły ;)- 50 g
drożdży- 3
jajka- 1 szklanka ciepłego
mleka 3.2%- 50g stopionego i przestudzonego
masła- 4 łyżki
śmietany 30%- 4 szklanki
mąki- 12 łyżek
cukru- 8 łodyg
rabarbaru ( u mnie były cienkie )- 1 duże
jabłko-
cynamon,
imbir,
brązowy cukier do posypania
owoców ( do smaku)Kruszonka- 250 g
mąki- 250g
masła- 2 łyżki
jogurtu greckiego- 100 g
cukru pudruNa początek zaczyn.
Drożdże rozkruszamy do miski, zasypujemy połową
cukru, łyżką
mąki i zalewamy
mlekiem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia po mniej więcej 15 min dodajemy
masło,
jajka,
śmietanę, resztę
cukru i stopniowo
mąkę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto- w cieście muszą się pojawiać pęcherzyki powietrza w czasie wyrabiania - wtedy wiadomo , że ciasto będzie pięknie rosło.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośniecia na około godzinkę.W tym czasie
jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach a
rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w małe kawałeczki. Wszystko zasypujemy
brązowym cukrem,
cynamonem i
imbirem.Kruszonkę wykonujemy poprzez połączenie wszystkich składników w jedno , gładkie ciasto, które
potem rozdrabniamy i rozrzucamy po gotowym cieście.Blachę 25X35 cm wyściełamy papierem do pieczenia , piekarnik nastawiamy na 170 C ( z termoobiegiem) .
Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na wymiary blachy a następnie je do niej przekładamy. Na wierzch ciasta układamy
jabłko połączone z
rabarbarem a na to kruszonkę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok.50min.


