ßßß Cookit - przepis na W-zetka

W-zetka

nazwa

Wykonanie

Dziś z okazji Dnia Kobiet - dla wszystkich pań i pamiętających o nich panach pyszna w-zetka według mojego pomysłu. Może daleko jej do oryginału ale jest pyszna, delikatna i smakuje moim łasuchom. Zapraszam serdecznie:)
W-zetka
Biszkopt
- 4 jajka
- 5 łyżek cukru
- 2 łyzki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki tortowej
-1 łyżka ( z górką) kakao
- 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
Poncz:
Herbata z cukrem z odrobiną aromatyzowanego alkoholu
Krem:
- 1bita śmietana w proszku
- 250 ml zimnego mleka
- 1 śmietanfix
Polewa
- 50 g masła
- 50 ml wody
- 2łyżki kakao
- 50g cukru pudru
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrem na sztywną pianę. Powoli dodajemy po żółtku i delikatnie mieszamy. Do tego dodajemy po łyżce przesianych mąk z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy kakao i znów delikatnie mieszamy. Wlewamy do formy 25x30cm , gdzie spód wyłożony jest papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( góra - dół) i pieczemy 10 min po czym zwiększamy do temp.170C ( góra -dół) i pieczemy ok. 25min. Kiedy biszkopt będzie odchodził od brzegów formy wyłączamy ogień i wyjmujemy go z pieca. Jeszcze gorący przekładamy na czystą ściereczkę i zostawiamy do ostudzenia.
Po ostudzeniu kroimy na dwie części, gdzie każdą nasączamy ponczem.
Śmietanę ubijamy z mlekiem i śmietanfixem i układamy na jednej części biszkoptu i przykrywamy drugą częścią. Delikatnie ugniatamy.
Z podanych składników na polewę poprzez połączenie ich i zagotowanie przygotowujemy płynną masę, którą po przestudzeniu pokrywamy górną część biszkoptu.
Przepis dodaję do akcji :
Źródło:http://malpandom.blogspot.com/2014/03/w-zetka.html