Wykonanie
Dziś z okazji Dnia Kobiet - dla wszystkich pań i pamiętających o nich panach pyszna w-
zetka według mojego pomysłu. Może daleko jej do oryginału ale jest pyszna, delikatna i smakuje moim łasuchom. Zapraszam serdecznie:)W-
zetkaBiszkopt- 4
jajka- 5 łyżek
cukru- 2 łyzki
mąki ziemniaczanej- 2 łyżki
mąki tortowej-1 łyżka ( z górką)
kakao- 1 łyżeczka płaska
proszku do pieczeniaPoncz:
Herbata z
cukrem z odrobiną aromatyzowanego
alkoholuKrem:- 1bita
śmietana w proszku- 250 ml zimnego
mleka- 1 śmietanfixPolewa- 50 g
masła- 50 ml
wody- 2łyżki
kakao- 50g
cukru pudruBiałka oddzielamy od
żółtek i ubijamy je z
cukrem na sztywną pianę. Powoli dodajemy po
żółtku i delikatnie mieszamy. Do tego dodajemy po łyżce przesianych mąk z
proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy
kakao i znów delikatnie mieszamy. Wlewamy do formy 25x30cm , gdzie spód wyłożony jest papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( góra - dół) i pieczemy 10 min po czym zwiększamy do temp.170C ( góra -dół) i pieczemy ok. 25min. Kiedy
biszkopt będzie odchodził od brzegów formy wyłączamy ogień i wyjmujemy go z pieca. Jeszcze gorący przekładamy na czystą ściereczkę i zostawiamy do ostudzenia.Po ostudzeniu kroimy na dwie części, gdzie każdą nasączamy ponczem.
Śmietanę ubijamy z
mlekiem i śmietanfixem i układamy na jednej części
biszkoptu i przykrywamy drugą częścią. Delikatnie ugniatamy.Z podanych składników na polewę poprzez połączenie ich i zagotowanie przygotowujemy płynną masę, którą po przestudzeniu pokrywamy górną część
biszkoptu.



Przepis dodaję do akcji :