Wykonanie
Kiedy na zewnątrz aura bardzo zimowa warto zjeść coś , co nas rozgrzeje. Moja propozycja na taki dzień to zupa krem z
kalafiora z musem
paprykowym . Rozgrzewa, cieszy oko i wspaniale smakuje:)- 1 duży
kalafior-1,3 l
bulionu warzywnego- 3
papryki czerwone- 100 g
masła-100 ml
białego wina- 1 duża
cebula czosnkowa- 4 średnie
ziemniaki- 100 ml
śmietany 30%-
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowaPapryki myjemy, osuszamy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160C ( piekarnik góra - dół) 20 min. Po upieczeniu chwilę studzimy, usuwamy skórkę, miksujemy i doprawiamy do smaku.
Cebulę kroimy w małą kosteczkę a
ziemniaki dowolnie ( w plasterki, kostkę, ćwiartki ). W garnku rozgrzewamy
masło. Szklimy na nim
cebulę a następnie dodajemy
ziemniaki i zalewamy wszystko
winem. Wszystko gotujemy
póki płyny nie zredukują się do 1/3 swojej objętości. Wtedy dodajemy umyty i podzielony w cząstki
kalafior i zalewamy
bulionem. Gotujemy do miękkości.
Śmietanę zaprawiamy zupą a następnie ją wlewamy do całości i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku. Krem z
kalafiora nakładamy na talerze i dekorujemy kleksami z musu
paprykowego.



Przepis dodaję do akcji: