Wykonanie
Ponownie wstawiam przepis na to ciasto - tym razem wszystko gra i buczy bo w trakcie wykonywania wszystko zapisywałam. Niestety nie wyszło mi takie ładne zdjęcie jak ostatnio więc musicie sie pocieszyć takim jakie jest poza tym znów załapałam się na ostatni kawałeczek;) Ciasto jest jednak smaczne:)
Czekoladowy budyniowiec- 3 duże ,
kurze jajka- 2 szklanki
mąki- 3 łyżeczki " z górką"
proszku do pieczenia-1 i 1/4 szklanki
cukru- pół szklanki
oleju- pół szklanki
wody- 2 łyżki z " górką"
kakao- 2 budynie
śmietankowe ( u mnie niestety tylko jeden był i nie ma efektu;) )- 2 budynie
czekoladowe- 1,6 litra
mleka- 2 X po 1/4 szklanki gorącej
wody- 4 łyżeczki
żelatynyJajka ubijamy z
cukrem na gładką masę. Dodajemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na koniec dodajemy
olej,
wodę i
kakao. Wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto wlewamy do formy o wymiarach 20x24cm ( u mnie była silikonowa więc bez natłuszczania i papieru do pieczenia) i pieczemy w temp. 160C ( z termoobiegiem) ok. 45 min. Sprawdźcie patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i kroimy wzdłuż na połowę.Na początek w 800ml
mleka gotujemy dwa budynie
śmietankowe . Jednocześnie w 1/4 szklanki gorącej
wody rozpuszczamy 2 łyżeczki
żelatyny. Kiedy
budyń i
żelatyną ostygną miksujemy je ze sobą, wlewamy na jedną część ciasta zakrywamy drugą i wkładamy do lodówki. Analogicznie postępujemy z
czekoladowym budyniem. Kiedy zmiksujemy już go z
żelatyną wlewamy na wierzch ciasta- zostawiamy do zastygnięcia.Ja niestety miałam tylko jeden
budyń śmietankowy dlatego jest cieniutki paseczek - jak widać po warstwie
czekoladowego budyniu z dwoma wygląda lepiej.