Wykonanie
Na święta ulubione ciasto T. Wydawało się bardzo trudne ale gdy piekłam je z mamą T okazało się niebywale łatwe. To takie stare, dobre, polskie ciasto. Trochę tradycji nie zaszkodzi.Składniki:ciasto:6 jaj12 łyżek
oleju1,5 szkl.
cukru1,5 szkl.
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia2-3 łyżki
kakako4,5 łyżki
wodyŻółtka,
cukier,
olej miksować ok. 5 min. Następnie dodać
mąkę, proszek,
wodę i ubite
białka. Wymieszać delikatnie łyżką, pamiętać, żeby mieszać tylko w jednym kierunku. Podzielić ciasto na 2 części, do jednej dodać
kakao. Piec ok 20 min. w temp. 180 C. Po upieczeniu obu części i ich ostygnięciu, ułożyć jedną na drugą i kroić wzdłuż w ok. 1,5 cm paski. Układać na paterze, naprzemiennie kolorami i przekładać kremem.Krem:1,5 szkl.
mleka4 łyżki
cukru4 łyżki
mąkikostka tłuszczu
olejek rumowy lub inny
Mąkę rozpuścić w 1/2 szkl.
mleka - dokładnie wymieszać. 1 szklankę
mleka zagotować i do gotującego
mleka wlać rozpuszczoną
mąkę, ciągle mieszając. Po ostudzeniu masy połączyć ją z utartym
masłem i 1 łyżeczką
olejku rumowego. Wszystko dokładnie utrzeć na gładką masę. Przełożyć ciasto kremem. Wierzch polać
polewą czekoladową.