Wykonanie
Znów przypadek zrządził, że powstało w mojej kuchni kolejne ciekawe i smaczne danie :) Tym razem naleśniki w roli głównej i oczywiście
rabarbar- do tego mussli i
bakalie oraz
jogurt naturalny i brzuszek pełny :D. Zapraszam :)- 250 gr
mąki- 1
jajko- 1 szklanka płynu ( pół szklanki
wody gazowanej, pół szklanki
mleka)- 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego- 1 łyżka
syropu klonowego-
jogurt naturalny-
bakalie- mussli
śniadaniowe- 3-4 łodygi
rabarbaru +
cukier do jego zasypania
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Zasypujemy
cukrem i odstawiamy- aż puści sok. W tym czasie przyrządzamy naleśniki.
Mąkę,
jajko, ,
syrop, ekstrakt i szklankę płynu razem mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut, żeby wszystko się połączyło. Masa powinna
mieć konsystencję
śmietany. Smażymy na małej ilości tłuszczu ( ja smaruję patelnię pędzelkiem). Z tej porcji powinno wyjść ok 6-10 naleśników. Zależy od wielkości patelni i grubości naleśnika. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy
mleka lub
wody natomiast jeśli za rzadkie dodajemy
mąkę.
Rabarbar wraz z
sokiem dokładnie miksujemy a następnie przez sitko odcedzamy z reszty soku. Na jeden naleśnik smarujemy warstwą odsączonego
rabarbaru, przykrywamy drugim naleśnikiem. Nakładamy warstwę
jogurtu i mussli, przykrywamy następnym naleśnikiem. Znów nakładamy warstwę
jogurtu a na niego posiekane
bakalie. I tak bawimy się nadzieniem aż do skończenia naleśników. Możemy na koniec ozdobić torcik kleksami
bitej śmietany .
