Wykonanie
Taki pleśniak piekła dawno temu moja ciocia - która obecnie liczy sobie około 78 wiosen. Ciasto jest pyszne a smaki wspaniale się uzupełniają. Wiem, że przepisów na pleśniaki jest mnóstwo ale smaku tego nie da się porównać z innymi.- 3 szklanki
mąki- 4
jajka- 2-3 łyżki
cukru pudru + 3/4 szklanki do piany z
białek- 1
margaryna- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 - 2 łyżki
śmietany kwaśnej- 1 słoik kwaśnych
konfitur lub powideł- 200g
orzechów drobno posiekanych ( jakie macie )- 2 łyżki
kakaoMargarynę rozpuszczamy i studzimy. Z
mąki , 2-3 łyżkami
cukru pudru,
śmietany , rozpuszczonej
margaryny i
proszku do pieczenia zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na trzy części - do jednej dodajemy
kakao i znów wyrabiamy gładkie ciasto. Każdą część owijamy w folię spożywczą i wkładamy na minimum godzinę do zamrażarki. Po tym czasie na tarce o dużych oczkach ścieramy najpierw jedną część jasnego ciasta, rozkładamy równomiernie na blasze - średniej wielkości - tak aby przykryło dno blachy na to rozsmarowujemy
dżem . Na rozsmarowany
dżem czy powidła rozsypujemy posiekane
orzechy . Część z
kakao również ścieramy na tarce o dużych oczkach i przykrywamy nią
orzechy. Następnie ubijamy na bardzo sztywno pianę z
białek i dodajemy do niej 3/4 szklanki
cukru pudru - rozprowadzamy ją delikatnie po ciemnym cieście . Wierzch posypujemy ostatnią , startą częścią ciasta. Wszystko wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130C ( przy termoob. bez termoobiegu 150) na około godzinę.