ßßß Cookit - przepis na Ciasto kruche przekładane

Ciasto kruche przekładane

nazwa

Wykonanie

Zadanie miałam trochę utrudnione, ponieważ wiedziałam tylko, że ciasto składa się z części kruchej, piany z białek, dżemu lub konfitur i tyle. Nie miałam przepisu, więc musiałam sobie po swojemu coś wymyślić.
Upiekłam więc ciasto kruche z mojego przepisu na sernik gotowany i przełożyłam konfiturą jagodową. Powinnam dać o połowę mniej konfitury ponieważ ciasto wyszło zbyt mokre w środku, ale ogólnie jestem zadowolona :)
Składniki:
360 gramów mąki pszennej
3 jajka
170 gramów margaryny Kasi
1/2 paczki proszku do pieczenia
130 gramów cukru pudru
1/2 słoiczka konfitury jagodowej
3 białka
1/2 szklanki cukru
Zarabiamy mąkę z proszkiem do pieczenia i margaryną
Dodajemy 3 jajka, cukier puder i zagniatamy. Ciasto ma być mokre
Wkładamy do lodówki na godzinę
Następnie dzielimy ciasto na dwie części
Nastawiamy piecyk na 180 stopni
Ubijamy białka z 1/2 szklanki cukru
Połową ciasta wykładamy foremkę
Nakładamy połowę ubitej piany z białek
Na pianę małą łyżeczką nakładamy konfiturę
Następnie na konfiturę nakładamy drugą połowę kruchego ciasta. Ciasto jest na tyle mokre, że ja układam ciasto rwąc je na kawałki
Wkładamy do piecyka na 40 minut
Kroimy dopiero po wystygnięciu
Smacznego :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2014/04/ciasto-kruche-przekadane.html