Wykonanie
Inspirację do tego
chlebka znalazłam w książce Nigelli " Kuchnia" Nie jest to oryginalny przepis tylko jego pochodna :) Musiałam wykorzystać czerniejące
banany a wiadomo, że takie są najlepsze do wypieków. Do tego
miód spadziowy,
piwko imbirowe i z bijącym
sercem wkładałam to do piekarnika. Wyjełam , pokroiłam i co? niebo w gębie , że się tak kolokwialnie wyrażę :) Bardzo smaczna alternatywa do tradycyjnych ciast- no i nie oszukujmy się bardzo zdrowa :)- 40 dag
mąki razowej typ 2000- 100 g
płatków owsianych ( byle nie błyskawicznych) + 2 łyżki do posypania
chlebka- 2 duże przejrzałe
banany- 300ml
piwa imbirowego- 150 ml gęstego
jogurtu typu greckiego- 4 łyżki
miodu - ja użyłam spadziowego ale każdy inny byle naturalny też będzie dobry- 4 łyżki
oleju- 2 łyżeczki
sody oczyszczonej- 2 łyżki
oliwy lub innego
oleju roślinnegoMąkę mieszamy z
płatkami owsianymi i
sodą oczyszczoną, W drugim naczyniu łączymy rozgniecione
banany z
miodem,
piwem,
jogurtem i
olejem. Wszystko dokładnie mieszamy - można posłużyć się mikserem. Łączymy mokre składniki z suchymi i dokładnie mieszamy do uzyskania gęstego ciasta. Wszystko wkładamy do formy dużej keksowej , wyłożonej folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na ok 40min ,
potem szybko wyjmujemy polewamy
chleb oliwą i posypujemy resztką
płatków i z powrotem do piekarnika na 200C na ok. 25min. Ja mam termoobieg więc czas pieczenia może być ciut dłuższy. Chlebek ma twardą skórkę a w środku jest bardzo wilgotny.