Wykonanie
Ciasto ma wyraźny smak
bananów przełamany kwaskowym
jabłkiem. Jest wilgotne i zwarte, nieco zbliżone konsystencją do brownie. Świetnie sprawdzi się dla osób dbających o dietę.
SKŁADNIKI:(na formę 25cm x 25cm)1,5 szklanki
mąki¾ szklanki
cukru3
banany (400g)1 łyżeczka
sodyłyżka
octukilka kropli
aromatu waniliowegoduże kwaśne
jabłko lub dwa mniejszeszklanka
płatków owsianych2 łyżki
miodułyżka
oliwy z oliwek lub
olejuPRZYGOTOWANIE:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Banany obieramy i miksujemy na gładki mus. Odmierzamy potrzebną ilość. Sypkie składniki:
mąkę,
cukier i
sodę łączymy z
bananami. Dodajemy łyżkę
octu i kilka kropli
aromatu waniliowego. Mieszamy do połączenia składników.Ciasto wykładamy do formy.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy wierzch ciasta.Z
płatków owsianych,
miodu i
oliwy zagniatamy kruszonkę. Posypujemy
jabłka.Pieczemy w 180 stopniach C przez około 45 minut do suchego patyczka.