Mój synek uwielbia ogórki kiszone i ziemniaki. Do wszystkich dań staram się tez przemycać jak najwięcej warzyw. Z tego wszystkiego powstała taka zupka, troszkę różniąca się od tradycyjnej ogórkowej. Do zupy używam zawsze ogórków własnej roboty. Przepis na ogóreczki dostępny na moim blogu:)- słoik litrowy kiszonych ogórków- mięso na wywar ( ja używam zawsze połączenia drobiu z wieprzowiną)- 1 duża marchew- 1 niewielki seler w korzeniu- 1 duża pietruszka w korzeniu- 8 dużych ziemniaków- pęczek koperku- pieprz, ziele angielskie, liść laurowyMięso wstawiamy do ugotowania wywaru. Wszystkie warzywa, prócz ziemniaków ścieramy na dużych oczkach. Ziemniaki kroimy w kosteczkę. Sok z ogórków koniecznie zatrzymujemy. Ogórki przypominam ścieramy osobno. Po przygotowaniu wywaru z mięsa , wrzucamy starte warzywa i ziemniaki oraz ziele i listki laurowe ( ja zawsze daję tyle ile mam członków rodziny) i gotujemy na małym ogniu, wolno i pod przykryciem tak aby wszystkie cenne składniki mineralne przeszły do zupy. Kiedy warzywka będą miękkie dosypujemy starte ogórki i sok z ogórków, gotujemy jeszcze około 20 min. Na końcu doprawiamy i dodajemy posiekany koperek. Sok z ogórków powinien dodać zupy wystarczającą ilość kwasu i soli.