Wykonanie
Jako, że u mnie w kuchni nic się nie marnuje i tym razem nie mogło być inaczej. Znów udało mi się ugotować za dużo
ziemniaków na obiad więc co tu zrobić? Postanowiłam, że tym razem coś do
kawy. Mąż wraca z podróży więc na deser coś dobrego- rogaliki z
ziemniaków. Przepis znalazłam na łamach' Przyślij przepis" i już go podaję:Rogaliki ziemniaczane :- 25 dkg
ziemniaków ugotowanych, przeciśniętych przez praskę lub tzw utłuczonych , przestudzonych czyli z poprzedniego dnia jak najbardziej- 35 dkg
mąki- 1
jajko- 150 g
cukru- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
oliwy lub
oleju.-
dżem,
marmolada- słodkie do nadzienia- co kto ma- u mnie dziś
konfitura z
rabarbaru i
imbiru ( domowej roboty bo
rabarbaru mam zawsze mnóstwo)Wszystko prócz nadzienia zagniatamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na tzw koło i wykrajamy trójkąty- na każdy trójkąt łyżeczka nadzienia( podejrzewam , że kosteczka lub pół
czekolady tez będzie dobra) i zawijamy w rogalik. Pieczemy w temp 200C aż się zarumienią.