ßßß Cookit - przepis na Kurczak w sezamowej panierce

Kurczak w sezamowej panierce

nazwa

Wykonanie

Przepis wykorzystywaliśmy w Arabii Saudyjskiej - link do bloga
Danie przygotowywał nasz kolega Mariusz. Do tego pieczone ziemniaczki i obiad gotowy.
Potrawa prosta jak konstrukcja młotka, a efekty.... ?
Spróbujcie sami :)
Składniki
70 dag piersi z kurczaka
2-3 łyżki drobnego białego sezamu
6 łyżek mąki tapioka lub mąki pszennej
400-500 ml mleka lub mleka kokosowego
masło ghee lub olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie do panierki można dodać: mielony czosnek, mieloną suszoną cebulę, chili w proszku
Przygotowanie
Piersi z kurczak umyć, osuszyć, pokroić w kostkę ok. 1x1,5 cm a następnie zalać mlekiem (zwykłym lub kokosowym) i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
Mąkę wymieszać z sezamem. Kawałki kurczaka odsączyć, doprawić a następnie panierować w mące z sezamem.
Smażyć na rozgrzanej patelni lub we frytkownicy do uzyskania jasnozłotego koloru, uważając aby nie przypalić sezamu.
Podawać z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2015/04/kurczak-w-sezamowej-panierce.html