Wykonanie
Przepis wykorzystywaliśmy w Arabii Saudyjskiej - link do blogaDanie przygotowywał nasz kolega Mariusz. Do tego pieczone ziemniaczki i obiad gotowy.Potrawa prosta jak konstrukcja młotka, a efekty.... ?Spróbujcie sami :)Składniki70 dag
piersi z kurczaka2-3 łyżki drobnego białego
sezamu6 łyżek
mąki tapioka lub
mąki pszennej400-500 ml
mleka lub
mleka kokosowegomasło ghee lub
olej do smażenia
sól i
pieprz do smakuopcjonalnie do panierki można dodać: mielony
czosnek, mieloną suszoną
cebulę,
chili w proszkuPrzygotowanie
Piersi z kurczak umyć, osuszyć, pokroić w kostkę ok. 1x1,5 cm a następnie zalać
mlekiem (zwykłym lub
kokosowym) i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
Mąkę wymieszać z
sezamem. Kawałki
kurczaka odsączyć, doprawić a następnie panierować w
mące z
sezamem.Smażyć na rozgrzanej patelni lub we frytkownicy do uzyskania jasnozłotego koloru, uważając aby nie przypalić
sezamu.Podawać z pieczonymi
ziemniakami lub
pieczywem