Wykonanie
Po
poście Jak się pozbyć.... chrapania pojawiły się pytania czy znamy jakieś inne ajurwedyjskie specyfiki i sposoby radzenia sobie z różnymi dolegliwościami. Za wiele ich nie znamy, ale kilka udało nam się od naszych zaprzyjaźnionych Hindusów już uzyskać. Dostaliśmy m.in. przepis na chukku kappi.W Arabii Saudyjskiej i wielu innych krajach
napój ten jest znany pod nazwą ginger coffee i gotowe mieszanki można kupić w niemal każdym sklepie.Z
kawą - oprócz nazwy - niewiele ma to wspólnego. Przygotowana z tej mieszanki pseudokawa ma obrzydliwy, piekący smak, ale..... nie znam lepszego, opartego na naturalnych składnikach lekarstwa na przeziębienia, gorączkę i niestrawnośćRatowałam się tym po naszym zatruciu shawarmą i jak widać mam się dobrze :)Na nic się jednak zdały próby poprawienia smaku tegoż panaceum poprzez dosładzanie czy dodawanie
cynamonu. Smak ma wstrętny, ale...... kto powiedział, że lekarstwo musi być smaczne ?Składniki - na dwie porcje czyli na jeden dzień1/2 łyżeczki
kawy mielonej1/2 łyżeczki mielonego
imbiru1/2 łyżeczki lub więcej
cukru palmowego (można zastąpić
brązowym cukrem)1/2 łyżeczki suszonej lub 6-7 całych liści świeżej
bazylii ***1/2 łyżeczki grubo mielonego
czarnego pieprzu lub 10-12 ziaren całego
pieprzu1/4 łyżeczki kuminu lub
kminku1/4 łyżeczki mielonej
kolendryopcjonalnie 1/4 łyżeczki mielonego długiego
pieprzu ***opcjonalnie dla poprawienia smaku - po szczypcie mielonych
goździków,
kardamonu i
cynamonuPrzygotowanieWszystkie składniki z wyjątkiem mielonej
kawy zagotować w 500 ml
wody. Dodać
kawę i gotować jeszcze około 2 minut. Przecedzić i pić gorące dwa
razy dziennie przy pierwszych objawach przeziębienia, gorączce lub niestrawności.Można przygotować zapas chukku kappi i przechowywać w szczelnym szklanym słoiczku, ale wówczas
cukier palmowy dodajemy dopiero podczas przygotowywania
napoju.*** W Indiach skąd pochodzi ten przepis używa się nieco innej odmiany
bazyli a mianowicie ocimum sanctum (świeta
bazylia) znanej też pod nazwami tulsi lub tulusi. My jednak przygotowywaliśmy chukku kappi ze zwykłej
bazylii (Ocimum basilicum) i też podziałało.W Polsce zarówno tulsi jak i
pieprz długi można kupić w sklepach z
przyprawami azjatyckimi.