ßßß Cookit - przepis na Mahalabiya - arabski deser

Mahalabiya - arabski deser

nazwa

Wykonanie

Mahalabiya to przepyszny zdrowy i bardzo prosty w przygotowaniu arabski deser popularny na całym Bliskim Wschodzie, ale też na Sri Lance.
W zależności od preferencji może być aromatyzowany kardamonem, wanilią lub kawą
Poniżej przepis podstawowy w wersji z Arabii Saudyjskiej i ze Sri Lanki
Składniki
3 szklanki mleka (*** lub 1 szklanka rozgotowanego i zmiksowanego blenderem ryżu i dwie szklanki mleka - wersja ze Sri Lanki)
1 szklanka gęstej śmietany
3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale może być też biały)
1 szklanka zimnej wody
6 łyżek skrobia kukurydzianej
1 łyżka wody różanej lub wody z kwiatu pomarańczy lub aromat waniliowy
2 całe strąki kardamonu lekko rozgniecione, ale tak, aby ziarenka nie wypadały lub pół łyżeczki mielonego kardamonu
Do dekoracji
Posiekane orzechy, pistacje lub wiórki kokosowe lub bardzo gęsty mus z dowolnych owoców
Przygotowanie
Skrobię kukurydzianą dokładnie wymieszać w jednej szklance zimnej wody.
Na niewielkim ogniu zagotować mleko z cukrem (*** lub mleko z cukrem i ryżem), a następnie dodać rozmieszaną z wodą skrobię kukurydzianą i na minimalnym ogniu podgrzewać do czasu aż zgęstnieje.
Następnie dodać kardamon i śmietanę, cały czas mieszając podgrzewać do czasu kiedy ponownie zgęstnieje i zdjąć z ognia.
Wyjąć ziarna kardamonu, jeśli używaliśmy całych
Dodać wodę różaną lub wodę z kwiatu pomarańczy lub aromat waniliowy i raz jeszcze wymieszać, aby składniki się połączyły .
Przelać do niewielkich pucharków i odstawić do ostygnięcia.
Przed podaniem udekorować posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi lub gęstym musem owocowym.
Przechowywać w lodówce
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2014/02/mahalabiya-arabski-deser.html