Wykonanie
Mahalabiya to przepyszny zdrowy i bardzo prosty w przygotowaniu arabski deser popularny na całym Bliskim Wschodzie, ale też na Sri Lance.W zależności od preferencji może być aromatyzowany
kardamonem,
wanilią lub
kawąPoniżej przepis podstawowy w wersji z Arabii Saudyjskiej i ze Sri LankiSkładniki3 szklanki
mleka (*** lub 1 szklanka rozgotowanego i zmiksowanego blenderem
ryżu i dwie szklanki
mleka - wersja ze Sri Lanki)1 szklanka gęstej
śmietany3/4 szklanki
cukru (najlepiej brązowego, ale może być też biały)1 szklanka zimnej
wody6 łyżek
skrobia kukurydzianej1 łyżka
wody różanej lub
wody z kwiatu
pomarańczy lub
aromat waniliowy2 całe strąki
kardamonu lekko rozgniecione, ale tak, aby ziarenka nie wypadały lub pół łyżeczki mielonego
kardamonuDo dekoracjiPosiekane
orzechy,
pistacje lub
wiórki kokosowe lub bardzo gęsty mus z dowolnych
owocówPrzygotowanie
Skrobię kukurydzianą dokładnie wymieszać w jednej szklance zimnej
wody.Na niewielkim ogniu zagotować
mleko z
cukrem (*** lub
mleko z
cukrem i
ryżem), a następnie dodać rozmieszaną z
wodą skrobię kukurydzianą i na minimalnym ogniu podgrzewać do czasu aż zgęstnieje.Następnie dodać
kardamon i
śmietanę, cały czas mieszając podgrzewać do czasu kiedy ponownie zgęstnieje i zdjąć z ognia.Wyjąć ziarna
kardamonu, jeśli używaliśmy całychDodać
wodę różaną lub
wodę z kwiatu
pomarańczy lub
aromat waniliowy i raz jeszcze wymieszać, aby składniki się połączyły .Przelać do niewielkich pucharków i odstawić do ostygnięcia.Przed podaniem udekorować posiekanymi
orzechami lub wiórkami kokosowymi lub gęstym
musem owocowym.Przechowywać w lodówce