Wykonanie
To mój ulubiony przepis na
żeberka. Niestety w większości
krajów arabskich
wieprzowina jest bardzo trudno dostępna (czasami można ją kupić w specjalnych sklepach dla ekspatów), a w Arabii Saudyjskiej całkowicie zabroniona.Pozostaje mi więc jedynie podać Wam przepis, z którego sam
mogę skorzystać tylko podczas przyjazdów do Polski.Składniki1,5 kilograma
żeberek wieprzowycholiwa lub
olej do smażeniaS os5 łyżek
miodu6 łyżek
octu winnego6 łyżek
koncentratu pomidorowego5 ząbków
czosnku przeciśniętych przez praskę lub bardzo drobno posiekanych2 średnie
cebule1 płaska łyżeczka
brązowego cukrusól,
pieprz do smakupół łyżeczki
ostrej paprykijeśli sos będzie zbyt gęsty dodać 1-2 łyżki
wodyCzas gotowaniapiekarnik - 1 , 5 - 2 godziny, temperatura 150 stopniwolnowar 8-10 godzin
Żeberka pokroić na porcje i wrzucić do wrzątku na 5 minut. Wyjąć i opłukać pod zimną
wodą.Posypa ć
solą i
pieprzem, odstawic na godzinę.
Żeberka obsmażyć krótko na
ostrym ogniu, ale nie rumienić zbyt mocno.Na tym samym tłuszczu obsmażyć drobno posiekaną
ceblę i
czosnek.Kiedy
cebula się zeszkli dodać pozostałe składniki sosu i dusić około 15 minut. Jeśli sos zbyt mocno zgęstnieje, można dodać 1-2 łyżki
wody.
Żeberka bardzo dokładnie nasmarować sosem.i p rzełożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywą lub wolnowaruPozostał y sos wylać na
żeberka .Podawać z pieczonymi
ziemniakami i surówką lub
białym pieczywem