ßßß Cookit - przepis na Żeberka w sosie barbecue

Żeberka w sosie barbecue

nazwa

Wykonanie

To mój ulubiony przepis na żeberka. Niestety w większości krajów arabskich wieprzowina jest bardzo trudno dostępna (czasami można ją kupić w specjalnych sklepach dla ekspatów), a w Arabii Saudyjskiej całkowicie zabroniona.
Pozostaje mi więc jedynie podać Wam przepis, z którego sam mogę skorzystać tylko podczas przyjazdów do Polski.
Składniki
1,5 kilograma żeberek wieprzowych
oliwa lub olej do smażenia
S os
5 łyżek miodu
6 łyżek octu winnego
6 łyżek koncentratu pomidorowego
5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę lub bardzo drobno posiekanych
2 średnie cebule
1 płaska łyżeczka brązowego cukru
sól, pieprz do smaku
pół łyżeczki ostrej papryki
jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać 1-2 łyżki wody
Czas gotowania
piekarnik - 1 , 5 - 2 godziny, temperatura 150 stopni
wolnowar 8-10 godzin
Żeberka pokroić na porcje i wrzucić do wrzątku na 5 minut. Wyjąć i opłukać pod zimną wodą.
Posypa ć solą i pieprzem, odstawic na godzinę.
Żeberka obsmażyć krótko na ostrym ogniu, ale nie rumienić zbyt mocno.
Na tym samym tłuszczu obsmażyć drobno posiekaną ceblę i czosnek.
Kiedy cebula się zeszkli dodać pozostałe składniki sosu i dusić około 15 minut. Jeśli sos zbyt mocno zgęstnieje, można dodać 1-2 łyżki wody.
Żeberka bardzo dokładnie nasmarować sosem.i p rzełożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywą lub wolnowaru
Pozostał y sos wylać na żeberka .
Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką lub białym pieczywem
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/08/zeberka-w-sosie-barbecue.html