Wykonanie
Lato to czas, kiedy stronimy od ciężkich obiadów. Zwłaszcza jeśli lato jest tak upalne i dokuczliwe jak to miało miejsce w tym roku. :-) Obiad składający się z
ziemniaków jajka i
fasolki zna i
jada pewnie każdy. Ja postanowiłam dodać jeszcze bardziej letni akcent, czyli
botwinkę. Wyszła pyszna
sałatka z dodatkiem cienkich plasterków
boczku. Taki obiad.. by jeszcze choć na chwilę zatrzymać lato. ;-)

1 pęczek botwiny250g
młodych ziemniaków100g
boczku parzonego w plastrach300g
fasolki szparagowej2
jajkaolej1.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach.
Fasolkę obieramy i gotujemy. Liście botwiny siekamy,
buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę plastry
boczku do momentu aż wytopi się tłuszcz.
Boczek ściągamy z patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy liście i
buraki z botwiny (w razie potrzeby można dodać odrobinę
oleju). Podlewamy
wodą, dusimy do miękkości. Dodajemy
boczek, obrane i pokrojone
ziemniaki. Mieszamy.3. Na drugiej patelni dobrze rozgrzewamy
olej, wbijamy
jajka, posypujemy
solą,
pieprzem, podsmażamy do momentu ścięcia
białka i
żółtka.4. Na talerze wykładamy
sałatkę z
botwinką,
fasolkę i
jajka.

