Wykonanie
Ryby są bardzo zdrowe, warto wpleść je na stałe do naszego obiadowego menu. Przygotowując obiady staram się o nich pamiętać, choć i tak mam wrażenie, że jemy je zbyt rzadko. Dzisiejsza propozycja to
pstrąg łososiowy z
pomidorowym pesto. Pesto przygotowywałam już jakiś czas temu: TUTAJ . Dodaję ją do
makaronów lub na kanapki. Sprawdziła się także w połączeniu z
rybą. :-)

1 duży filet z
pstrąga łososiowego1/2
cytryny10
suszonych pomidorów z
oleju10
orzechów, u mnie
nerkowca5 listków świeżej
bazylii1 duży ząbek
czosnku lub 2 małeszczypta
soliszczypta
pieprzu1.
Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy na drobnych oczkach tarki. Skórką,
solą i
pieprzem nacieramy przekrojony wzdłuż na pół filet, wyciskamy na niego
sok z cytryny. Odstawiamy na 20 minut.2.
Pomidory,
orzechy,
bazylię,
czosnek,
sól i
pieprz przekładamy do blendera. Miksujemy do uzyskania preferowanej konsystencji. Ja lubię kiedy masa nie jest idealnie gładka, kawałki
pomidorów powinny
mieć wielkość ziarenek
cukru.3. Powstałym pesto nacieramy
rybę.4. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.

