Wykonanie
Bardziej lubię kotlety pieczone niż smażone i właściwie tylko w takiej wersji je jadamy. :-) Nadmiar tłuszczu wycieka i zostaje na papierze do pieczenia a kotlety mimo to są miękkie i soczyste.
Ser feta i
szpinak to dobrze znane, klasyczne połączenie, którym postanowiłam urozmaicić "zwyczajne" mielone kotlety. W połączeniu z
kaszą jaglaną i
kalafiorem otrzymujemy pyszne, zdrowe i dietetyczne danie obiadowe. Z całego
serca polecam. :-)
500g
mięsa mielonego1/2 kostki
sera fetagarść
świeżego szpinaku3 ząbki
czosnku1 średnia
czerwona cebula1
jajkosól,
pieprz,
papryka słodka,
papryka ostra,
sos tabasco1.
Ser feta kroimy w kostkę.
Szpinak i
cebulę siekamy,
czosnek przeciskamy przez praskę.2. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
papryką i 3 kroplami
sosu tabasco.3. Formujemy kule dowolnej wielkości, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach, przez 25-30 minut.