Wykonanie
Przedstawiam przepis na bardzo pyszne ciasto z kremem
wafelkowym, w smaku przypominające popularny baton Kinder Bueno. Pomysł kiełkował mi w głowie od dawna, z racji sympatii do wspomnianych batoników. Robi się je bardzo szybko: prosty
biszkopt, który od razu po ostygnięciu przekładamy kremem a ciasto nie musi odstać swojego w lodówce by dało się je ładnie pokroić. :-) Choć na drugi dzień jest jeszcze pyszniejsze. Serdecznie polecam! Ja zamierzam powtórzyć je na Święta.

(ciasto zrobiłam w formie 30x12cm, jeśli przygotujemy je w większej będzie po prostu niższe)
Biszkopt:5
jajek1/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki tortowej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejKrem:150g
wafelków orzechowych bez polewy (najlepiej Familijne, za drugim razem robiłam z
wafelkami przypadkowej firmy, efekt zupełnie inny)300g
serka homogenizowanego waniliowego10 łyżek
mleka w proszku3/4 szklanki
mleka70g zmielonych blenderem
orzechów nerkowca (można pominąć lub zastąpić innymi
orzechami)Góra:300ml
śmietanki 30%1 łyżka
cukru pudru100g
wafelków orzechowych bez polewy30g
mlecznej czekolady1. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy.2.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno:
cukier i
żółtka. Przerywamy ubijanie, wsypujemy
mąkę i mieszamy do połączenia składników na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelewamy na blaszkę, pieczemy około 40 minut w temperaturze 165 stopni. Studzimy w blaszce. Dzielimy wzdłuż na 2 części.3.Przygotowujemy krem:
wafelki kruszymy rękoma bardzo drobno, zalewamy je
mlekiem, mieszamy, i pozostawiamy na około 5 minut, aż całkowicie wchłoną
mleko. Po tym czasie do miski dodajemy
serek homogenizowany,
mleko w proszku, zmielone
orzechy. Składniki łączymy za pomocą miksera. Gotową masą przekładamy
biszkopt.4. Ubijamy
śmietanę z
cukrem pudrem. Smarujemy nią górę ciasta, posypujemy pokruszonymi drobno
wafelkami i startą na tarce
czekoladą.


