ßßß Cookit - przepis na Ciasto Kinder Bueno z kremem wafelkowym

Ciasto Kinder Bueno z kremem wafelkowym

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam przepis na bardzo pyszne ciasto z kremem wafelkowym, w smaku przypominające popularny baton Kinder Bueno. Pomysł kiełkował mi w głowie od dawna, z racji sympatii do wspomnianych batoników. Robi się je bardzo szybko: prosty biszkopt, który od razu po ostygnięciu przekładamy kremem a ciasto nie musi odstać swojego w lodówce by dało się je ładnie pokroić. :-) Choć na drugi dzień jest jeszcze pyszniejsze. Serdecznie polecam! Ja zamierzam powtórzyć je na Święta.
(ciasto zrobiłam w formie 30x12cm, jeśli przygotujemy je w większej będzie po prostu niższe)
Biszkopt:
5 jajek
1/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem:
150g wafelków orzechowych bez polewy (najlepiej Familijne, za drugim razem robiłam z wafelkami przypadkowej firmy, efekt zupełnie inny)
300g serka homogenizowanego waniliowego
10 łyżek mleka w proszku
3/4 szklanki mleka
70g zmielonych blenderem orzechów nerkowca (można pominąć lub zastąpić innymi orzechami)
Góra:
300ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
100g wafelków orzechowych bez polewy
30g mlecznej czekolady
1. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno: cukier i żółtka. Przerywamy ubijanie, wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia składników na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelewamy na blaszkę, pieczemy około 40 minut w temperaturze 165 stopni. Studzimy w blaszce. Dzielimy wzdłuż na 2 części.
3.Przygotowujemy krem: wafelki kruszymy rękoma bardzo drobno, zalewamy je mlekiem, mieszamy, i pozostawiamy na około 5 minut, aż całkowicie wchłoną mleko. Po tym czasie do miski dodajemy serek homogenizowany, mleko w proszku, zmielone orzechy. Składniki łączymy za pomocą miksera. Gotową masą przekładamy biszkopt.
4. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Smarujemy nią górę ciasta, posypujemy pokruszonymi drobno wafelkami i startą na tarce czekoladą.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/04/ciasto-kiner-bueno-z-kremem-wafelkowym.html