Wykonanie
Ciasto z pyszną masą o niespotykanym, oryginalnym smaku, przypominającym nadzienie z batoników Kinder Bueno. Pomysł na masę podpatrzyłam u Moniki .

SKŁADNIKI (forma 24x24cm)
Biszkopt:4
jajka2/3 szkl
cukru2/3 szkl
mąki2/3 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa:150g
wafelków orzechowych bez polewy (Monika poleca Familijne, ja też takich użyłam)3/4 szklanki
mleka300g
serka homogenizowanego waniliowego (ja dałam trochę więcej bo tyle miałam)70g
masła z
nerkowców Primavika lub zmielonych
nerkowców (lub innych
orzechów)10 łyżek
mleka w proszku5 dag
mlecznej czekolady30g
wafelków orzechowych (paczka miała 180g więc to są te pozostałe z masy)1.
Białka ubić i nie przerywając miksowania dodać
cukier, a następnie
żółtka.2.
Mąkę z
proszkiem do pieczenia przesiać do zmiksowanej masy. Wymieszać delikatnie łyżką. Piec ok 30-35 min w 180*C.3.
Mleko zagotować.
Wafelki bardzo dokładnie pokruszyć (albo zmiksować w malakserze lub blenderze kielichowym). Wrzucić do
mleka, wymieszać i odstawić do wystudzenia.4.
Serek homogenizowany i
masło z
nerkowców dokładnie zmiksować z
wafelkami namoczonymi w
mleku. Dodać
mleko w proszku, ponownie zmiksować.5.
Biszkopt przekroić na pół, przełożyć masą pozostawiając kilka łyżek do posmarowania wierzchu.6. Wierzch posmarować masą*, posypać pokruszonymi
wafelkami, na to zetrzeć na tartce
czekoladę.Odstawić do lodówki do "przegryzienia". Polecam przygotować dzień wcześniej, bo jest to jedno z tych ciast, które z dnia na dzień są coraz lepsze :)*na wierzch można zamiast masy wyłożyć ubitą
śmietankę
Inspiracja: Szefowa w swojej kuchni