Wykonanie
Lubię kuchnię włoską ze względu na jej prostotę. :-) Nie potrzeba wymyślnych składników by było smacznie, tak jak w przypadku tej zapiekanki. Robi się ją szybko, nie jest wymagająca a smakuje świetnie, przede wszystkim bardzo świeżo. Już niedługo lato,
zrobi się cieplej i na jakiś czas zapomnimy o rozgrzewających zapiekankach. Aż do następnej zimy.

300g
makaronu1
filet z kurczaka1 puszka
pomidorów krojonych2 łyżki
koncentratu pomidorowego3 ząbki
czosnkukulka
mozzarelliokoło 10 listków świeżej
bazyliisól,
pieprz,
papryka słodka, suszona
bazylia,
oregano1.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.2. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę i pokrojonego na kawałki fileta, którego wcześniej obsypujemy
przyprawami (
papryką,
bazylią i
oregano). Smażymy do zarumienienia.3. Na patelnię dodajemy
pomidory, przeciśnięty przez praskę
czosnek i
koncentrat pomidorowy. Dusimy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Całość mieszamy z
makaronem i posiekanymi listkami
bazylii.4. Na wierzch kładziemy plastry
mozzarelli i zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.


