Wykonanie
Nigdy w swoim życiu nie zrobiłam kotleta
schabowego. Jest wiele ciekawszych sposobów na wykorzystanie tego
mięsa i nie są one specjalnie skomplikowane, więc
schab robię w innej formie niż tradycyjna. ;-) Przedstawiam banalny przepis na roladki
schabowe z
sosem pieczarkowo-
koperkowym. Cienko rozbite kotlety po upieczeniu są mięciutkie i soczyste. Podałam je z
kaszą gryczaną i surówką z
marchewki i
jabłka .
Roladki:5 plastrów
schabu5 plasterków
szynki5 plasterków
żółtego serasól,
pieprz,
olejSos pieczarkowo-
koperkowy:500g
pieczarek2 średnie
cebule2,5 szklanki
mleka1 szklanka
wody2,5 łyżki
mąki pszennej (lub więcej jeśli sos będzie zbyt rzadki)1/2 pęczka świeżego
koperkusól,
pieprz,
olej1.Plastry
schabu rozbijamy bardzo cienko. Na każdy kawałek kładziemy po plasterku
sera i
szynki. Zwijamy w roladki, układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.2.
Cebulę drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym
oleju.3.
Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do
cebuli. Smażymy do momentu aż ściemnieją i puszczą sok.4. Do garnka/na patelnię wlewamy 1,5 szklanki
mleka i lekko podgrzewamy.5. W tym czasie łączymy pozostałe
mleko z
wodą, dodajemy
mąkę i dokładnie mieszamy. Garnek/patelnię z
pieczarkami zdejmujemy z ognia, wlewamy
mleko z
wodą i
mąką (można przez sitko jeśli są grudki). Dorzucamy posiekany
koperek.6. Podgrzewamy do lekkiego wrzenia.7. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Chwilę podgrzewamy.8. Upieczone roladki wykładamy na talerz, polewamy sosem.