Wykonanie
Nie mam w domu maszynki do
mielenia mięsa, radzę sobie więc inaczej. :-) Filety zamiast mielić, drobno siekam. Konsystencja jest przyjemniejsza niż w mielonym
mięsie. Ten przepis podpatrzyłam na blogu Z miłości do gotowania, troszkę zmieniłam a w podobnej formie piekłam i grillowałam posiekane filety z różnymi innymi dodatkami. :-) Swoją
drogą, wrzucając do koszyka
cukinię bez patrzenia na cenę nie zdawałam sobie sprawy z tego jak
droga jest poza sezonem (15zł/kg, czyli średniej wielkości
cukinia kosztuje 7,50zł). Byle do lata. ;-)
2
filety z kurczaka1 średniej wielkości
cukinia1
jajko2 łyżki
bułki tartej + 4 łyżki
mlekagarść
kukurydzy konserwowej2 łyżeczki czubrycy zielonej, u mnie od
Przyprawy Świata
Gdyniasól,
pieprz do smaku1.
Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki, posypujemy
solą, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dokładnie odciskamy ją z
wody.2. Do
bułki tartej dodajemy
mleko i mieszamy.3. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż
mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy czubrycę,
sól,
pieprz,
cukinię,
jajko,
bułkę tartą z
mlekiem,
kukurydzę. Masa nie jest zwarta, ale po upieczeniu nie powinna się rozpadać.4. Formujemy kotlety wielkości standardowego mielonego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni, przez 25 minut, do zarumienienia.