ßßß
Pulpeciki:250g mięsa mielonego2-3 łyżeczki suszonej pietruszki lub 1/2 pęczka świeżej (posiekanej)1 małe jajkobułka tarta (ilość zależna od konsystencji)sól, pieprzSos:kurki w zalewie naturalnej od Nasza Chata5 suszonych pomidorów w zalewie1 średnia cebula250ml śmietanki 12%sól, pieprz+ dowolny makaron1.Do miski przekładamy mięso mielone, pietruszkę, jajko, bułkę tartą (w ilości takiej by uzyskać zwartą masę). Zagniatamy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Formujemy malutkie pulpety, które wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je na talerz.2. Na rozgrzaną patelnię przekładamy pokrojone w kostkę: cebulę i suszone pomidory. Nie potrzeba już oleju, pomidory mają go w sobie wystarczająco. Podsmażamy do zeszklenia cebuli. Zalewamy 1/4 wody i dusimy do momentu jej wyparowania.3. Dodajemy odcedzone z zalewy kurki, chwilę smażymy. Wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje.4. Do sosu przekładamy ugotowane pulpety. Mieszamy z makaronem (uprzednio ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu). Przed podaniem posypujemy pietruszką.




