Wykonanie
Zima trwa w najlepsze a ja znowu
jadłam pyszne
grzyby choć nie robiłam jesienią zapasów. :-) Miałam je na wyciągnięcie ręki dzięki Nasza Chata . Do sosu dodałam
kurki w zalewie naturalnej. Z sosem
śmietanowym i
suszonymi pomidorami komponowały się idealnie.

Pulpeciki:250g
mięsa mielonego2-3 łyżeczki
suszonej pietruszki lub 1/2 pęczka świeżej (posiekanej)1 małe
jajkobułka tarta (ilość zależna od konsystencji)
sól,
pieprzSos:
kurki w zalewie naturalnej od Nasza Chata5
suszonych pomidorów w zalewie1 średnia
cebula250ml
śmietanki 12%sól,
pieprz+ dowolny
makaron1.Do miski przekładamy
mięso mielone,
pietruszkę,
jajko,
bułkę tartą (w ilości takiej by uzyskać zwartą masę). Zagniatamy, dodajemy
sól i
pieprz do smaku. Formujemy malutkie pulpety, które wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je na talerz.2. Na rozgrzaną patelnię przekładamy pokrojone w kostkę:
cebulę i
suszone pomidory. Nie potrzeba już
oleju,
pomidory mają go w sobie wystarczająco. Podsmażamy do zeszklenia
cebuli. Zalewamy 1/4
wody i dusimy do momentu jej wyparowania.3. Dodajemy odcedzone z zalewy
kurki, chwilę smażymy. Wlewamy
śmietanę, doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje.4. Do sosu przekładamy ugotowane pulpety. Mieszamy z
makaronem (uprzednio ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu). Przed podaniem posypujemy
pietruszką.





