ßßß Cookit - przepis na Pierś z kurczaka w otrębowej panierce

Pierś z kurczaka w otrębowej panierce

nazwa

Wykonanie

W kuchni dążę do tego by "zdrowe" połączyć ze "smacznym". Przy tej potrawie z pewnością mi się to udało. ;) Panierka z otrębów pszennych, z mnóstwem aromatycznych ziół i przypraw a w środku wilgotny kurczak. Jeśli dodać do niego warzywa, to idealny pomysł na szybki, zdrowy i smaczny obiad.
pojedynczy filet z kurczaka
1/2 kubka małego jogurtu naturalnego
1 małe jajko
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta soli i pieprzu
otręby (dowolne, ja użyłam pszennych)
papryka: słodka i ostra, czosnek granulowany, pieprz, tymianek
1. Umyty filet pokroić w paski.
2 W misce wymieszać jogurt, jajko, sos sojowy, słodką paprykę,, sól i pieprz. Do marynaty włożyć pokrojone mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.
3. Na talerzyk wysypać otręby, dodać paprykę: słodką i ostrą, czosnek granulowany, pieprz, tymianek (należy dodać ich sporo, by nadać panierce smaku i charakteru - jeśli przypraw będzie zbyt mało, kurczak będzie "nijaki").
4. Kawałki kurczaka obtaczać w panierce.
5. Filety można zgrillować na grillu elektrycznym lub piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 30-40 minut.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2014/11/001-piers-z-kurczaka-w-otrebowej.html