Wykonanie
Kolejny przepis, który robi się ... biegusiem :))Bezglutenowe
ciasteczka z kleiku
ryżowego są nie tylko bardzo popularne, ale i ... bardzo smaczne. Mięciutkie, o delikatnym
maślano-
kokosowym smaku z dodatkiem ulubionego
dżemu (u mnie powideł) zadowolą nawet tych bardzo wymagających.Z podanej porcji wyszły mi 2 duże blachy
ciastek.
Składniki:1 paczka kleiku
ryżowego (160 g)3
jajka220 g miękkiego
masła1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniapół szklanki
cukru1
cukier wanilinowy (16 g)4 czubate łyżki
wiórków kokosowych4 czubate łyżki
sezamuWykonanie:
W mikserze ucieramy miękkie
masło z
cukrem i
cukrem wanilinowym. Dodajemy
jajka, miksując po każdym dodaniu, aż do połączenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki: kleik,
proszek do pieczenia,
wiórki kokosowe i
sezam. Chwilę ucieramy całość. Z| powstałej masy formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach (trochę urosną). Lekko spłaszczamy i w każdej kulce robimy wgłębienie okrągłym końcem drewnianej łyżki. W to wgłębienie nakładamy odrobinę powideł. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez ok. 20 minut.