ßßß
Składniki:4 jajkapół cukinii50 g sera ricottakoperekpół pęczka grubego szczypiorkuoliwa z oliweksólsporo pieprzuWykonanie:
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko solimy i zostawiamy na ok 15 minut na sitku, żeby puściła sok. Następnie odciskamy z reszty soku rękoma. Koperek i szczypiorek siekamy.Jajka wbijamy do miseczki. Rozkłócamy widelcem lub trzepaczką, solimy, pieprzymy, dodajemy posiekany koperek i szczypiorek. Mieszamy całość.Na żaroodpornej patelni (takiej, którą można wstawić do piekarnika, bo nie ma plastikowej rączki) rozgrzewamy na średnim ogniu oliwę. Dodajemy cukinię i podsmażamy przez 3-4 minuty, aż sok odparuje. Po tym czasie patelnię zestawiamy z ognia.Następnie na patelnię z cukinią wlewamy masę jajeczną. Na masę jajeczną małą łyżeczką układamy ser ricotta. Patelnię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st.Zapiekamy ok. 15 - 18 minut, aż jajka się zetną.