Wykonanie
Przepisy Jamie Olivera są cudowne w swojej prostocie i ... expresowym czasie wykonywania :)) Kocham go za to (jako kobieta pracująca), bo nie raz pozwolił mi przygotować szybki obiad lub ciepłą kolację.Tym razem podpatrzyłam w kuchni+ jak przygotowywał frittatę z
cukinią, i postanowiłam wypróbować przepis.Frittatę przygotowałam na kolację i muszę powiedzieć, że baaardzo nam smakowała :))
Składniki:4
jajkapół
cukinii50 g
sera ricottakoperekpół pęczka grubego
szczypiorkuoliwa z oliweksólsporo
pieprzuWykonanie:
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko solimy i zostawiamy na ok 15 minut na sitku, żeby puściła sok. Następnie odciskamy z reszty soku rękoma.
Koperek i
szczypiorek siekamy.
Jajka wbijamy do miseczki. Rozkłócamy widelcem lub trzepaczką, solimy,
pieprzymy, dodajemy posiekany
koperek i
szczypiorek. Mieszamy całość.Na żaroodpornej patelni (takiej, którą można wstawić do piekarnika, bo nie ma plastikowej rączki) rozgrzewamy na średnim ogniu
oliwę. Dodajemy
cukinię i podsmażamy przez 3-4 minuty, aż sok odparuje. Po tym czasie patelnię zestawiamy z ognia.Następnie na patelnię z
cukinią wlewamy masę jajeczną. Na masę jajeczną małą łyżeczką układamy
ser ricotta. Patelnię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st.Zapiekamy ok. 15 - 18 minut, aż
jajka się zetną.