Wykonanie
5 powodów, dla których warto przygotować frittatę :Jest bardzo prosta w przygotowaniu.Pozostawia ogromną dowolność w zakresie doboru składników. Dzięki temu jest znakomitym materiałem do kulinarnych eksperymentów.Pasuje jako posiłek na śniadanie, obiad i kolację.Gorąca, wyjęta prosto z piekarnika smakuje wyśmienicie, ale...... jest smaczna również na zimno, dzięki
czemu doskonale nadaje się jako przekąska do zabrania np. na drugie śniadanie, lunch lub piknik.Poniższy przepis zawiera wszystkie moje ulubione składniki:
wędzonego łososia,
cukinię,
ricottę i świeże
zioła. Jednak we frittacie składnikiem kluczowym są
jajka. Powinny być jak najlepszej jakości, wiejskie, ekologiczne (i oczywiście jak najświeższe). Ja mam szczęście, bo w przepyszne
jajka "prosto od
kury" zaopatruje mnie mój szwagier, który przywozi je ze swoich rodzinnych stron. Ale wśród sklepowych
jajek również można znaleźć smaczne. Gdy akurat nie mam w domu tych przywiezionych, kupuję ekologiczne ("0") i frittata też wychodzi smakowita.
Składniki na 2 porcje3
jajka100 g
wędzonego łososiapół
cukinii50 g
ricottypół pęczka
koperkupół pęczka grubego
szczypiorku1 łyżka
oliwy z oliwek extra vergine
sól i
pieprzkilka kropel
soku z cytrynyPrzygotowanie
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odrobinę posolić i umieścić na sitku, żeby puściła sok. Po ok. 10 minutach dokładnie wycisnąć.
Koperek i
szczypiorek posiekać.
Łososia pokroić na mniejsze kawałki i skropić
sokiem z cytryny.
Jajka rozbić do miski i rozkłócić widelcem lub trzepaczką. Posolić, popieprzyć, dodać
koperek i zielone części
szczypiorku. Wymieszać.Na żaroodpornej patelni (takiej, którą można wstawić do piekarnika) rozgrzać na średnim ogniu
oliwę. Dodać białe części
szczypiorku i
cukinię. Podsmażać przez 3-4 minuty, aż
soki odparują,
cukinia zmięknie i nabierze bardzo intensywnego zielonego koloru.Zestawić patelnię z ognia.
Cukinię równomiernie rozprowadzić na dnie patelni.Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C (grzanie góra-dół).Na patelnię z
cukinią wylać masę jajeczną.Łyżeczką nakładać kleksy z
ricotty. Na wierzchu ułożyć pokrojonego
łososia. Drewnianym nożykiem (lub palcami - najwygodniej) delikatnie powgniatać
ser i
łososia w masę jajeczną.Patelnię wstawić do nagrzanego piekarnika.Zapiekać ok. 15 minut, aż
jajka się zetną. Przestawić piekarnik na funkcję grillowania i dopiekać jeszcze ok. 5 minut.Kroić drewnianym nożykiem (żeby nie porysować patelni).Smacznego!