ßßß Cookit - przepis na Frittata z wędzonym łososiem, ricottą i cukinią

Frittata z wędzonym łososiem, ricottą i cukinią

nazwa

Wykonanie

5 powodów, dla których warto przygotować frittatę :
Jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Pozostawia ogromną dowolność w zakresie doboru składników. Dzięki temu jest znakomitym materiałem do kulinarnych eksperymentów.
Pasuje jako posiłek na śniadanie, obiad i kolację.
Gorąca, wyjęta prosto z piekarnika smakuje wyśmienicie, ale...
... jest smaczna również na zimno, dzięki czemu doskonale nadaje się jako przekąska do zabrania np. na drugie śniadanie, lunch lub piknik.
Poniższy przepis zawiera wszystkie moje ulubione składniki: wędzonego łososia, cukinię, ricottę i świeże zioła. Jednak we frittacie składnikiem kluczowym są jajka. Powinny być jak najlepszej jakości, wiejskie, ekologiczne (i oczywiście jak najświeższe). Ja mam szczęście, bo w przepyszne jajka "prosto od kury" zaopatruje mnie mój szwagier, który przywozi je ze swoich rodzinnych stron. Ale wśród sklepowych jajek również można znaleźć smaczne. Gdy akurat nie mam w domu tych przywiezionych, kupuję ekologiczne ("0") i frittata też wychodzi smakowita.
Składniki na 2 porcje
3 jajka
100 g wędzonego łososia
pół cukinii
50 g ricotty
pół pęczka koperku
pół pęczka grubego szczypiorku
1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
sól i pieprz
kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odrobinę posolić i umieścić na sitku, żeby puściła sok. Po ok. 10 minutach dokładnie wycisnąć.
Koperek i szczypiorek posiekać.
Łososia pokroić na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny.
Jajka rozbić do miski i rozkłócić widelcem lub trzepaczką. Posolić, popieprzyć, dodać koperek i zielone części szczypiorku. Wymieszać.
Na żaroodpornej patelni (takiej, którą można wstawić do piekarnika) rozgrzać na średnim ogniu oliwę. Dodać białe części szczypiorku i cukinię. Podsmażać przez 3-4 minuty, aż soki odparują, cukinia zmięknie i nabierze bardzo intensywnego zielonego koloru.
Zestawić patelnię z ognia. Cukinię równomiernie rozprowadzić na dnie patelni.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C (grzanie góra-dół).
Na patelnię z cukinią wylać masę jajeczną.
Łyżeczką nakładać kleksy z ricotty. Na wierzchu ułożyć pokrojonego łososia. Drewnianym nożykiem (lub palcami - najwygodniej) delikatnie powgniatać ser i łososia w masę jajeczną.
Patelnię wstawić do nagrzanego piekarnika.
Zapiekać ok. 15 minut, aż jajka się zetną. Przestawić piekarnik na funkcję grillowania i dopiekać jeszcze ok. 5 minut.
Kroić drewnianym nożykiem (żeby nie porysować patelni).
Smacznego!
Źródło:http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2013/05/frittata-z-wedzonym-ososiem-ricotta-i.html