ßßß Cookit - przepis na WOŁOWO-DROBIOWY ROSÓŁ Z MAKARONEM RYŻOWYM

WOŁOWO-DROBIOWY ROSÓŁ Z MAKARONEM RYŻOWYM

nazwa

Wykonanie

Pewnie każda pani domu ma swój "żelazny" przepis na rosół :))
U mnie najczęściej na stół trafia rosół typowo drobiowy i dlatego ostatnio zatęskniłam za takim z dodatkiem wołowiny.
Ma on zdecydowanie ostrzejszy smak i stanowi swoistą ucztę dla podniebienia :)) Tym razem podałam go z delikatnym makaronem ryżowym. Pychotka!
Składniki:
szpon der wołowy
udka z kurczaka
marchew
pietruszka
seler (wraz z liśćmi)
por
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz
Wykonanie:
Mięso myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Dzięki temu mięso oddaje swój aromat wodzie podczas gotowania, tworząc bulion.
Wodę z mięsem zagotowujemy i gotujemy na bardzo małym ogniu ok 1 godziny. Po tym czasie dodajemy przyprawy oraz warzywa. Sprawdzamy też czy kurczak nie jest już miękki. Jeśli tak, wyjmujemy go, a resztę składników gotujemy na malutkim ogniu kolejne 2h. Po tym czasie sprawdzamy czy rosół osiągnął już zamierzony smak. Zestawiamy go z ognia, przecedzamy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, u mnie obowiązkowo w rosole ląduje pokrojona marchewka.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/09/woowo-drobiowy-roso-z-makaronem-ryzowym.html