Wykonanie
Pewnie każda pani domu ma swój "żelazny" przepis na rosół :))U mnie najczęściej na stół trafia rosół typowo drobiowy i dlatego ostatnio zatęskniłam za takim z dodatkiem
wołowiny.Ma on zdecydowanie ostrzejszy smak i stanowi swoistą ucztę dla podniebienia :)) Tym razem podałam go z delikatnym
makaronem ryżowym. Pychotka!
Składniki:szpon der wołowy
udka z kurczakamarchewpietruszkaseler (wraz z liśćmi)
porziele angielskieliść laurowysólpieprzWykonanie:
Mięso myjemy pod bieżącą
wodą, wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną
wodą. Dzięki temu
mięso oddaje swój aromat wodzie podczas gotowania, tworząc
bulion.
Wodę z
mięsem zagotowujemy i gotujemy na bardzo małym ogniu ok 1 godziny. Po tym czasie dodajemy
przyprawy oraz warzywa. Sprawdzamy też czy
kurczak nie jest już miękki. Jeśli tak, wyjmujemy go, a resztę składników gotujemy na malutkim ogniu kolejne 2h. Po tym czasie sprawdzamy czy rosół osiągnął już zamierzony smak. Zestawiamy go z ognia, przecedzamy. Przed podaniem posypujemy
natką pietruszki, u mnie obowiązkowo w rosole ląduje pokrojona
marchewka.