Wykonanie
Mięciutkie, puszyste z pysznym nadzieniem budyniowo-
owocowym ...takie właśnie są te drożdżówki. Zjesz jedną i za chwilę masz ochotę nakolejną ...

Składniki (na około 12 -13 sztuk):500g
mąki pszennej30 g
drożdży świeżych3 łyżki roztopionego
masła3/4 szklanki
mleka2
jajka1/2 op.
cukru waniliowego4 czubate łyżki
cukruszczypta
solikilka kropli
aromatu cytrynowegoNa kruszonkę:120 g
mąki pszennej4 czubate łyżki
cukru60 g miękkiego
masłaPonadto:dowolne
owoce, 1
budyń śmietankowy ugotowany wg przepisu na opakowaniuWykonanie:

Zrobić rozczyn: z rozkruszonych
drożdży, łyżeczki
cukru, łyżeczki
mąki i części podgrzanego wcześniej
mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajka ubić z
cukrem i
cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą
mąką, następnie dodać ubite
jaja, aromat, szczyptę
soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy
kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko
bułką tartą, nakładamy łyżeczkę budyniu i
owoce (u mnie
mandarynki i
ananasy). Brzegi drożdżówki możemy posmarować rozkłóconym
jajkiem, ale nie jest to konieczne. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 20min w temp. 180st.

