Wykonanie
To przepis z książki kucharskiej, którą wiele lat temu dostałam od babci... Książka od lat nie ma okładki i strony tytułowej... To z niej powstał pierwszy placek
drożdżowy, przy którym jako mała dziewczynka pomagałam mamie... Babcia już prawie 10 lat nie żyje... A książka i przepisy są ze mną nadal. Zawsze się przy nich sentymentalnie wzruszam...
Ciasto drożdżowe to jeden z intensywniejszych smaków mojego dzieciństwa...

Składniki:1,2 kg
mąki pszennej25 dag
cukru25 dag
masła5 jaj1/2 l
mleka10 dag
drożdży1/2 łyżeczki
soli1
olejek cytrynowy2 łyżki
cukru waniliowego domowego

Sposób przygotowania:Do ciepłego
mleka dodaj łyżeczkę
cukru, wsyp pokruszone
drożdże, przykryj i postaw w ciepłym miejscu, aby wyrosły. Połowę
mąki wsyp do ogrzanej miski, wlej wyrośnięte
drożdże, rozczyń razem, przykryj i postaw w ciepłe miejsce.
Żółtka utrzyj do białości z
cukrem. Gdy rozczyn podrośnie, dodaj do niego resztę
mąki, utarte
żółtka, stopione
masło,
sól, olejek i
cukier waniliowy. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż będzie odstawało od ręki. Ubij pianę z
białek i wmieszaj ją do ciasta. Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - wypełnij ją tylko do połowy wysokości.Przygotuj kruszonkę - według ulubionego przepisu (np. tutaj). Posyp kruszonką posmarowane roztrzepanym
jajkiem ciasto, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy podrośnie, wstaw do gorącego piekarnika i piecz ok. 1 godziny (próba patyczka).