ßßß
Składniki:1,2 kg mąki pszennej25 dag cukru25 dag masła5 jaj1/2 l mleka10 dag drożdży1/2 łyżeczki soli1 olejek cytrynowy2 łyżki cukru waniliowego domowego
Sposób przygotowania:Do ciepłego mleka dodaj łyżeczkę cukru, wsyp pokruszone drożdże, przykryj i postaw w ciepłym miejscu, aby wyrosły. Połowę mąki wsyp do ogrzanej miski, wlej wyrośnięte drożdże, rozczyń razem, przykryj i postaw w ciepłe miejsce. Żółtka utrzyj do białości z cukrem. Gdy rozczyn podrośnie, dodaj do niego resztę mąki, utarte żółtka, stopione masło, sól, olejek i cukier waniliowy. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż będzie odstawało od ręki. Ubij pianę z białek i wmieszaj ją do ciasta. Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - wypełnij ją tylko do połowy wysokości.Przygotuj kruszonkę - według ulubionego przepisu (np. tutaj). Posyp kruszonką posmarowane roztrzepanym jajkiem ciasto, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy podrośnie, wstaw do gorącego piekarnika i piecz ok. 1 godziny (próba patyczka).