ßßß Cookit - przepis na DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM, MANDARYNKAMI I ANANASEM

DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM, MANDARYNKAMI I ANANASEM

nazwa

Wykonanie

Mięciutkie, puszyste z pysznym nadzieniem budyniowo-owocowym ...
takie właśnie są te drożdżówki. Zjesz jedną i za chwilę masz ochotę na
kolejną ...
Składniki (na około 12 -13 sztuk):
500g mąki pszennej
30 g drożdży świeżych
3 łyżki roztopionego masła
3/4 szklanki mleka
2 jajka
1/2 op. cukru waniliowego
4 czubate łyżki cukru
szczypta soli
kilka kropli aromatu cytrynowego
Na kruszonkę:
120 g mąki pszennej
4 czubate łyżki cukru
60 g miękkiego masła
Ponadto:
dowolne owoce, 1 budyń śmietankowy ugotowany wg przepisu na opakowaniu
Wykonanie:
Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą, nakładamy łyżeczkę budyniu i owoce (u mnie mandarynki i ananasy). Brzegi drożdżówki możemy posmarować rozkłóconym jajkiem, ale nie jest to konieczne. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 20min w temp. 180st.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/09/drozdzowki-z-budyniem-mandarynkami-i.html