Wykonanie
Uwielbiam wynajdować w sklepach
makarony o ciekawym kształcie bądź składzie. A z tym w UK nie ma żadnego problemu, bo półki uginają się od oryginalnych włoskich
makaronów o zaskakującym wyglądzie.Ostatnio odkryłam trofie.Ma ciekawy kształt spiralnie zwiniętych nitek, więc oprócz smaku podnosi walory estetyczne potrawy. Najczęściej podaje się go z pesto, ale pysznie smakuje z warzywami, sosami oraz jako składnik najróżniejszych sałatek. Semolina, z której wytwarzany jest ten
makaron powoduje, że po ugotowaniu wcale się nie skleja.Moja dzisiejsza wersja to trofie ze
schabem w pysznym sosie
śmietankowo-
pieczarkowym.
Wykonanie:1 op
makaronu trofie (400g)800g
schabusólpieprzziele angielskie100g
pieczarek2
cebuleodrobina
tymiankuśmietana 18%olejbulionWykonanie:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu (zazwyczaj 12 minut).
Schab kroimy w paski. Posypujemy
solą, świeżo zmielonym
pieprzem oraz
tymiankiem. Na patelni rozgrzewamy
olej, podajemy pokrojoną w kostkę
cebulę, podsmażamy aż się zezłoci. Następnie wrzucamy pokrojony
schab, podsmażamy ze wszystkich stron mieszając. Kiedy
schab się podsmaży wrzucamy pokrojone w paski
pieczarki, 2-3 kulki
ziela angielskiego zalewamy całość
bulionem, aby przykrył
mięso. Przykrywamy i dusimy ok 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie doprawiamy do smaku ew.
solą i zalewamy
mięsko 18%
śmietaną. Mieszamy. Do ugotowanego sosu z mięskiem przekładamy
makaron. Posypujemy całość posiekanym
koperkiem lub
szczypiorkiem.