Wykonanie
Fasolka z
groszkiem i
marchewką jest fajnym pomysłem na ciepły dodatek do obiadu i przełamanie standardów,że
groszek może być tylko z
marchewką :)) Bardzo często serwuję do obiadu takie warzywka na ciepło, szczególnie kiedy jest sezon na żółtą
fasolkę.Nie podaję dokładnych proporcji, gdyż wszystko zależy od naszych upodobań.Ja robię
fasolkę z
marchewką pół na pół i dodaję 1/3 puszki
groszku.

Składniki
żółta fasolka szparagowamarchewgroszekczubata łyżka
masłapłaska łyżka
mąkisólcukierWykonanie:
Marchew obieramy.
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki. Do garnka wkładamy
marchew i
fasolkę, zalewamy
wodą lekko solimy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu warzywa wyjmujemy:
marchew kroimy w kostkę,
fasolkę na 3 części. Odlewamy połowę
wody, w której gotowały się warzywa. Do pozostałej
wody przekładamy z powrotem
marchewkę,
fasolkę oraz odcedzony
groszek konserwowy. Zagotowujemy całość. W małym rondelku rozpuszczamy
masło, dosypujemy
mąkę, mieszamy aż wytworzy nam się zasmażka. Zasmażkę wlewamy na gotujące się warzywka. Całość doprawiamy do smaku
solą i
cukrem. Posypujemy
koperkiem. Zjadamy na ciepło jako dodatek do
ziemniaków i
mięsa.