ßßß Cookit - przepis na ROGALIKI ŚNIADANIOWE

ROGALIKI ŚNIADANIOWE

nazwa

Wykonanie

Przepisy z niektórych blogów są po prostu niezawodne :)
Można korzystać z nich "z zamkniętymi oczami" mając gwarancję, że efekt końcowy będzie taki, jak obiecuje autor przepisu.
I tak właśnie jest z przepisami Joasi z KULINARNE SZALEŃSTWA MARGARYTKI . Dziś po raz kolejny skorzystałam z jej przepisu.
Tym razem zachęciły mnie pięknie i apetycznie wyglądające maślane rogaliki (oryginalny przepis TUTAJ).
No i całkowity sukces kulinarny!
Rogaliki wyszły re-we-la-cyjnie! Co prawda rogale Joasi mają piękniejszy splot i pokazowo zrobioną "falbankę", ale moim tez nic zarzucić nie można. Pięknie wyrosły, a do tego cudownie smakują.
Są leciuteńkie, puszyste, odrobinę słodkie ... wybornie smakują ze świeżym masłem albo z powidłami śliwkowymi.
Dawno nic tak mnie nie ujęło za serce ... i żołądek :))
Dziękuję Joasiu za przepis :)
A wszystkich zachęcam do zrobienia.
Składniki : (u mnie wyszło 10sztuk)
500g mąki luksusowej
25 g świeżych drożdży
65 g roztopionego, ostudzonego masła
170ml ciepłego mleka
1 pełna łyżeczka jogurtu naturalnego
1 jajko
3 płaskie łyżki cukru
½ płaskiej łyżeczki soli
Ponadto do posmarowania na wierzchu:
rozkłócone jajko
mak albo sezam do posypania
Wykonanie:
Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę jogurtu, łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka, dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przeważnie wystarcza 15-20minut)
Mąkę przesiać dodać sól, cukier, rozkłócone jajko,wyrośnięty rozczyn z drożdży, stopione i wystudzone masło oraz ciepłe mleko. Wyrabiać do momentu, aż ciasto stanie się gładkie i wszystkie składniki dokładnie się połączą. Jeśli podczas wyrabiania okaże się, że ciasto jest zbyt suche można dolać do niego jeszcze 20ml ciepłego mleka. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (ok 1h). Ja zazwyczaj wykorzystuję do tego celu lekko nagrzany wcześniej piekarnik. Kiedy ciasto już ładnie wyrośnie przekładamy je na stolnicę (stół) i dzielimy na równe części z każdej z nich formując kulkę. Każdą kulkę rozwałkowujemy na podłużny prostokąt i zwijamy krótszy bok do siebie, lekko naciągając przy tym ciasto. Chodzi o zwinięcie rogalika jak największą ilość razy, bo im więcej nawinięć tym rogalik bardziej puszysty. Instruktażowy filmik jak zwijać rogale znajdziemy TUTAJ . Po zwinięciu boki rogalika zaginamy do środka, zwracając jednocześnie uwagę, aby końcówka nawiniętego rogalika zawsze znalazła się pod spodem. Tak uformowane rogale smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem albo sezamem. odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 50 minut.
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp, 180 stopni i pieczemy rogale do zrumienienia czyli ok 20 minut.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/02/rogaliki-sniadaniowe.html