Wykonanie
Przepisy z niektórych blogów są po prostu niezawodne :)Można korzystać z nich "z zamkniętymi oczami" mając gwarancję, że efekt końcowy będzie taki, jak obiecuje autor przepisu.I tak właśnie jest z przepisami Joasi z KULINARNE SZALEŃSTWA
MARGARYTKI . Dziś po raz kolejny skorzystałam z jej przepisu.Tym razem zachęciły mnie pięknie i apetycznie wyglądające maślane rogaliki (oryginalny przepis TUTAJ).No i całkowity sukces kulinarny!Rogaliki wyszły re-we-la-cyjnie! Co prawda
rogale Joasi mają piękniejszy splot i pokazowo zrobioną "falbankę", ale moim tez nic zarzucić nie można. Pięknie wyrosły, a do tego cudownie smakują.Są leciuteńkie, puszyste, odrobinę słodkie ... wybornie smakują ze świeżym
masłem albo z powidłami śliwkowymi.Dawno nic tak mnie nie ujęło za
serce ... i żołądek :))Dziękuję Joasiu za przepis :)A wszystkich zachęcam do zrobienia.

Składniki : (u mnie wyszło 10sztuk)500g
mąki luksusowej25 g świeżych
drożdży65 g roztopionego, ostudzonego
masła170ml ciepłego
mleka1 pełna łyżeczka
jogurtu naturalnego1
jajko3 płaskie łyżki
cukru½ płaskiej łyżeczki
soliPonadto do posmarowania na wierzchu:rozkłócone
jajkomak albo
sezam do posypaniaWykonanie:

Przygotować rozczyn z
drożdży:
drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę
jogurtu, łyżeczkę
mąki, łyżeczkę
cukru, 3 łyżki ciepłego
mleka, dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przeważnie wystarcza 15-20minut)
Mąkę przesiać dodać
sól,
cukier, rozkłócone
jajko,wyrośnięty rozczyn z
drożdży, stopione i wystudzone
masło oraz ciepłe
mleko. Wyrabiać do momentu, aż ciasto stanie się gładkie i wszystkie składniki dokładnie się połączą. Jeśli podczas wyrabiania okaże się, że ciasto jest zbyt suche można dolać do niego jeszcze 20ml ciepłego
mleka. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (ok 1h). Ja zazwyczaj wykorzystuję do tego celu lekko nagrzany wcześniej piekarnik. Kiedy ciasto już ładnie wyrośnie przekładamy je na stolnicę (stół) i dzielimy na równe części z każdej z nich formując kulkę. Każdą kulkę rozwałkowujemy na podłużny prostokąt i zwijamy krótszy bok do siebie, lekko naciągając przy tym ciasto. Chodzi o zwinięcie rogalika jak największą ilość
razy, bo im więcej nawinięć tym rogalik bardziej puszysty. Instruktażowy filmik jak zwijać
rogale znajdziemy TUTAJ . Po zwinięciu boki rogalika zaginamy do środka, zwracając jednocześnie uwagę, aby końcówka nawiniętego rogalika zawsze znalazła się pod
spodem. Tak uformowane
rogale smarujemy rozkłóconym
jajkiem i posypujemy
makiem albo
sezamem. odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 50 minut.

Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp, 180 stopni i pieczemy
rogale do zrumienienia czyli ok 20 minut.
