ßßß Cookit - przepis na SHIRIN CHOREK

SHIRIN CHOREK

nazwa

Wykonanie

Po wypróbowaniu pysznego ciasta serowo–cytrynowego rodem z Azerbejdżanu postanowiłam spróbować czegoś jeszcze z tamtejszej kuchni. Wybór padł na chleb o ślicznym żółtym kolorze i subtelnie słodkim, mlecznym smaku. Kolor zawdzięcza kurkumie, więc jeśli ktoś jej nie lubi wyczuwać w wypiekach, to powinien ograniczyć jej ilość. Źródło przepisu .
Składniki na 2 bochenk i:
(składniki podane na 0,75 kg mąki, a w nawiasie przeliczone na 0,5 kg mąki)
20 g świeżych drożdży (13g)
2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej – 500 ml (1 i 1/3 szklanki)
750g + 10 łyżek mąki pszennej (500 g + 8 łyżek)
250g cukru (167g)
1/4 łyżeczki soli (szczypta)
1 łyżeczka kurkumy (2/3 łyżeczki)
1 jajko w temperaturze pokojowej (1 małe - w razie gdyby wyszło bardzo lepkie ciasto można dodać nieco więcej mąki)
200 g masła roztopionego i schłodzonego (133g, ewentualnie margaryna)
1 jajko do glazury
mak lub sezam do posypania - ok. 1 łyżki
Wykonanie :
Masło rozpuścić w garnku i schłodzić.
W kubku wymieszać drożdże z połową mleka, 8 łyżkami mąki i 2 łyżkami cukru. Mąkę przesiać do miski, zrobić na środku dołek i wlać tam drożdże. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosną dodać pozostałe mleko, cukier, sól, kurkumę, jajko, roztopione i schłodzone masło. Wyrobić gładkie ciasto. Na początku może się wydawać lepkie, ale w miarę wyrabiania, powinno się zrobić dość zwarte i gładkie. Nie powinno się dosypywać mąki nawet jeśli będzie się wydawało miękkie (wystarczy że będzie zwarte). Podzielić na 2 bochenki (jednej bochenek powinien mieć ok. 20 cm, ale nie trzeba się tego tak sztywno trzymać, bo ciasto jeszcze wyrośnie), nadać kształt kulki i położyć na wyłożonej papierem i wysmarowanej masłem blaszce. Zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość, będzie to trwać 1-1,5 h).
Po wyrośnięciu smarujemy rozmąconym jajkiem (ewentualnie mlekiem) i wstawiamy do pieca. Piec w 190°C ok. 20-30 minut. Po 5 minutach pieczenia chleb smarujemy jeszcze raz jajkiem i posypujemy sezamem lub makiem. Piec dalej.
Po upieczeniu wyjąć z pieca, ostudzić i jeść ;)
Jeśli chcemy zrobić wzorek, jaki jak na stronie z której pochodzi przepis należy po pierwszym posmarowaniu jajkiem przyłożyć do ciasta widelec (tylną częścią) i przesuwać widelec lekko dociskając ząbkami robiąc lekkie wgłębienie. Robimy kilka takich pasków wzdłuż i wszerz. Po drugim posmarowaniu jajkiem powinno się powtórzyć tę czynność.
Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2011/01/Shirin-Chorek-chleb-z-Azerbejdzanu.html