ßßß Cookit - przepis na PIERNICZKI Z POWIDŁAMI

PIERNICZKI Z POWIDŁAMI

nazwa

Wykonanie

Przepis znaleziony na niezawodnym blogu Doroty TUTAJ . Pomyślałam: pierniczki jak pierniczki, wszystkie w smaku do siebie podobne :)
Jakże się myliłam ... te pierniczki pokonały wszystkie, które piekłam dotychczas.
... Nie są twarde, i nie twardnieją po kilku godzinach, a smakiem przypominają babciny piernik...
Ich smak i aromat jest niepowtarzalny !
Składniki:
250 g miodu (miałam wielokwiatowy)
3/4 szklanki cukru
125 g masła
0.5 kg mąki pszennej
2 jajka
1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 szklanki mleka
szczypta soli
40g przyprawy korzennej do piernika
Wykonanie:
W garnuszku rozgrzewamy miód, cukier i masło, aż do całkowitego rozpuszczenia się wszystkich składników. Studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka,przyprawę do piernika, sól oraz sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku. Dokładnie wyrabiamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 5-6 tygodni.
Po upływie wyznaczonego czasu na leżakowanie przenosimy ciasto na stolnicę (blat kuchenny) posypany mąką. Rozwałkowujemy na grubość ok 5mm (ja podzieliłam sobie ciasto na 4 części i każdą wałkowałam oddzielnie) i wycinamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy niewielką ilość powideł i przykrywamy drugim kółkiem. Foremką o dowolnym kształcie (z braku foremek do pierników wykrawałam foremką do babeczek) z naszych sklejonych 2 kółek wycinamy pierniczki.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180st ok 10-12 minut.
Po wystudzeniu lukrujemy lukrem lub polewą... chociaż dla mnie pyszne są i bez tych dodatków :-)
Na lukier:
1 białko jajka
1 szkl cukru pudru
2 krople olejku migdałowego
Na polewę czekoladową:
250 g gorzkiej czekolady
2 - 3 łyżki masła
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/12/pierniczki-z-powidami.html