ßßß Cookit - przepis na UCIERANE CIASTO Z BORÓWKAMI

UCIERANE CIASTO Z BORÓWKAMI

nazwa

Wykonanie

Nie wiem skąd to skojarzenie, ale ciasto ucierane zawsze kojarzy mi się z jesienią ... może dlatego, że moja mama często je piecze z sezonowymi owocami, a tych - wiadomo - jesienią jest najwięcej.
Właściwie to wystarczy mieć jeden "żelazny" przepis na takie ciasto, i modyfikować je tylko owocami.
U mnie dziś z borówkami i morelami, a przepis na ciasto pochodzi z bloga Danusi TUTAJ, na którym znalazłam wiele fajnych, prostych przepisów bliskim memu sercu ...takich, które piekło się kiedyś w moim rodzinnym domu :)
Składniki:
2 czubate szklanki mąki
1 szkl. cukru
1k.masła (ja dałam Kasię)
1 cukier waniliowy
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
6 jaj
7 łyżek kwaśnej śmietany
dowolne owoce: ja miałam 200g borówek i 250g moreli
Wykonanie:
Tłuszcz, jajka, śmietanę wyjąć wcześniej z lodówki, ale wszystkie produkty miały pokojową temperaturę. Masło (margarynę) rozkręcamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodając kolejno po 1 żółtku. Przesianą mąkę dodajemy partiami do ubijanej masy wraz z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i ubijamy aż do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy, nie ubijamy już mikserem tylko mieszamy całość delikatnie łyżką, aż białka połączą się z resztą składników.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i posypujemy owocami, które wcześniej należy obtoczyć w bułce tartej. Pieczemy w temp 180st - ok 45minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy wg upodobań.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/09/ucierane-ciasto-z-borowkami.html